Новость из категории: Статті

Батьківщину свої предків відвідала правнучка з Німеччини, завдяки яким на Глухівщині було побудовано Храм, церковно-приходську школу, училище, залізницю

18 травня село Первомайське відвідала Vera Unterwegs (Німеччина)- праправнучка місцевого дворянина Олександра Карпеки. Її супроводжувала представник національного заповідника "Глухів" Неля Пінчук, яка виконувала ще й функції перекладача. Сучасник Пушкіна, вчений і літератор М. І. Надєждін писав, що «земля є книга, де історія людська записується в географічній номенклатурі». Саме тому географічні назви в усьому світі вважаються найціннішими пам'ятками історії та культури народу.

Створені народом назви можуть жити тисячоліттями, але можуть бути і знищені одним розчерком пера на догоду політичним міркуванням. Якраз з такої плутанини з назвами села Первомайського (історичного хутор Ловра, село Янівка до 1928р., Червоне до 1957 р. і сучасного) зустріч з нащадками старовинного козацького роду Карпеки затягнулася на роки.

Прадід Віри після революції 1917 року виїхав за кордон і зараз нащадки Карпеки живуть в Німеччині. Мама Віри дуже довго шукала місце, де знаходився родовий маєток Карпеки - в документах прадіда було зазначено хутір Ловра. Щасливий випадок (одна зі знайомих Віри побачила наші публікації про рід Карпеки) привів до розгадки цієї непростої історії з перейменуванням нашого села кілька разів.

Саме роду Карпеки наше село вдячно за будівництво Покровського Храму (1803-1812), церковно-приходської школи (1860), Янівського початкового училища (1899-1900), залізниці . Кілька разів у Віри з'являлися сльози на очах: у селі про її предків пам'ятають, а в шкільному краєзнавчому оновленому музеї роду Карпеки присвячена окрема експозиція. Свої зібрані матеріали і документи Віра передала до фонду музею Первомайської школи. Найближчим часом Віра планує приїхати в Первомайське вже разом зі своєю матір'ю.
 
Наталия Мешкова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости