Новость из категории: Статті

Околиці Павлівки: сміття поменшало, проблеми залишаються

Минулої пятниці, 3 вересня у зоні відпочинку Павлівки з прилеглим парком (т. зв. урочище Кондовщина), відбулася традиційна екологічна акція «Чистий берег».

 

Нагадаємо, що її започатковано ще 2010 року підприємцем та громадcьким активістом Володимиром РОМАНЕНКОМ. Невеликий, але згуртований колектив його магазину «Лотос» з окремими ентузіастами традиційно доповнювався студентами довженківського вишу. Цього разу, тих, щоправда, не було – через ризики, пов’язані з пандемією. Тим не менш, дев’ять учасників, серед яких було два ветерани : Катерина ШВЕДОВА та Микола ПОЗДНЯКОВ, представники ЗМІ тощо, зібрали аж п’ять 160-літрових пакетів зі сміттям від відпочивальників. Багато це чи ні – питання, як то кажуть, риторичне. В перші роки «вилови» були куди масштабнішими, в рази більші ніж цьогоріч. Сам Володимир вважає: це і через те що околиці Павлівки прибираються активніше, ніж будь-коли (навесні, наприклад, тут добре попрацював колектив ліцею), і – дається взнаки роз’яснювальна робота:

-Друзів, як завжди, небагато, але попрацювали плідно, прибрали це пластикове, вибачте на слові, лайно з нашої чудової паркової зони. Вранці на вихідні вибіг сюди, і душа радіє: все навкруги чисто, жодного тобі полишеного пакету чи обгортки, перед очима – широкий плес Павлівки зі зграєю лебедів, така краса. Аж не віриться, що така краса може бути в нас.

Може сміття і стало менше, але проблеми залишаються. Так, під час прибирання нарахували до трьох десятків кострищ. Як же вони спотворюють мальовничі пагорби! У Європі такого давно вже ніхто собі не дозволяє: привозять з собою мангали, деревне вугілля; приготували смаженину, відпочили, прибрали за собою – жодної шкоди для довкілля. А у нас - де поїли, там і нагидили. Невже не можна залишки після гулянки зібрати, й викинути з пакетом до найближчого контейнеру. Ну, і, якщо вже зачепили цю тему, зауважу, що сміттєві ящики у зоні відпочинку, куди поскидали зібране, переповнені. Їх теж мали б давно прибрати.

 Ще одна красномовна деталь – легковики на території прибережної смуги, куди на вїзд автотранспорту категорична заборона, є відповідні знаки, встановлені за рішенням міської ради.

Як з усім цим боротися? Вважаю, є один дієвий вихід: штрафи, і, відповідно, оперативна робота поліції, як у розвинених країнах. Тільки штрафи! Людина за своєю природою однакова, має схильність залишати після себе відходи будь-де: в Німеччині, Польщі, Україні, Камбоджі. Але де працюють комунальники, правоохоронці - чисто, де ні – сміття на кожному кроці. Цього року, відвідавши Балкани, спостерігав так картину: Албанія, Хорватія, Чорногорія – порядок, на узбіччях збиральники сміття з палицями, обладнаними спеціальним вістрям, на яке нанизується пластик чи папір. У Сербії ж вздовж доріг все закидане рештками пакетів, обгортками від цукерок, морозива. Вїжджаєш до Румунії, де колись теж було не дуже з чистотою – знову все прибране.

Ось так. Сподіваюсь, що й у нас буде не так, як у Сербії. І не лише: роблю з однодумцями для цього, що можу.

Чистий берег потрібен нам усім. І не лише на Павлівці.

 Яна Петрук



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости