Новость из категории: Культура

Сподобалось усім

Ніч музеїв — світова акція з нагоди Міжнародного Дня музеїв (відзначається 18 травня), під час якої можна безоплатно ознайомитися з музейними експозиціями – зазвичай, після заходу сонця і майже до ранку. Цей захід у багатьох країнах світу став традиційним. З року нинішнього до цієї традиції долучилося й наше місто. В ніч з 17 на 18 травня у стінах археологічного заповіднику НЗ «Глухів» відбулася перша в його історії «музейна ніч». Стартувала вона о 22: 00.

Старовинний особняк Кочубеїв на вулиці Шевченка гостинно розчинив свої двері для гостей. На ганку було встановлено великий екран, для демонстрації відеоматеріалів про роботу глухівських археологів. Можна було на власні очі побачити чималоо цікавих сторінок - тепер вже з історії про дослідження істориків, зокрема розкопки в Софроніівській Пустині, фамільного поховання Терещенків у соборі Трьох Анастасій, давньоруських поселень тощо. У експозиційних залах було людно – настільки, що автор, який побував тут десятки разів, так і не міг пригадати подібного напливу. Наскільки відомо, автори ідеї нічного музейного паломництва розраховували на прилучення до культури високого штибу сучасної молоді, з її, скажімо так, дещо хаотичним стилем життя (а скажіть-но, чи був він колись іншим у молоді), і, в підсумку, не прогадали. Будь-де у світі юнь дуже охоче бере участь у цій акції. І Глухів теж не став винятком.
 
Молодь, причому студентська, становила абсолютну більшість учасників «ночі в музеї». Один з присутніх викладачів вишу пожартував навіть з цього приводу, що , мабуть, варто запровадити тут практику нічних лекцій – для підвищення відсотка відвідуваності. Були помічені серед гостей і представники влади, в т. ч. й Мішель, депутати, представники громадського активу. У кожній залі до послуг гостей був дуже кваліфікований екскурсовод. Зауважимо, що програма заходу не обмежувалася оглядом експонатів, відео, та прослуховуванням розповідей про глухівську давнину. У стінах культурного закладу можна було, наприклад, повчитися ремеслу різьбяра, або, якщо вмієш, пограти на німецькому піаніно, виготовленому на межі ХІХ і ХХ ст. Його нещодавно передала в дарунок заповіднику одна глухівчанка. Її ім’я збираються закарбувати на спеціальній металевій табличці, щоб нащадки пам’ятали про благодійний дар. До речі, солідний вік практично не позначився на зовнішності та функціональних спроможностях інструмента: звук, в усякому разі, дуже чистий і глибокий.
 
Зауважимо, що окрім величезного обсягу цікавої різнопланової інформації, на цьому бенкеті духу можна було споживати і цілком реальні страви та напої: наприклад, прекрасні тістечка або ароматну смачну каву – щоправда не безкоштовно. По ходу ролунали й ділові пропозиції. Так, депутат Глухівської міськради Олександр БУЙКОВ запропонував керівництву заповідника допомогу у встановленні світлодіодних світильників – для створення привабливого зовнішнього ефекту о темній порі доби, та камер відеоспостереження – відслідковувати вандалів, навколо найвизначніших об’єктів історичної забудови. Музейна ніч тривала близько чотирьох годин – десь до другої ранку. Вона сподобалась усім, в т. ч. представникам краєзнавчого музею, які пообіцяли приєднатися до акції наступного року.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости