Новость из категории: Культура

Глухівська публічна бібліотека приймала представників єврейської громади

На Глухівщині зберігаються традиції єврейської культури, адже в довоєнні роки євреї складали третину населення Глухова, діяли єврейські школи, синагога. В 2003 році в місті Глухові було створено єврейську громаду та музей історії євреїв Глухівщини. Зараз громада нараховує 42 члени. Глухівська публічна бібліотека тісно співпрацює з єврейською громадою. Сьогодні представники громади разом з завідувачем відділу обслуговування Ніною Шубніковою говорили про веселе іудейське свято Пурім, в яке прийнято веселитися, красиво одягатися і їсти солодкі трикутні з маком, які називають "вуха Амана". Відзначають Пурім в 14-ий день єврейського місяця адара. В іудейському календарі дати залежать від місячного календаря і не збігаються з мирськими.

Глухівська публічна бібліотека  приймала представників єврейської громади

У 2023 році Пурім відзначають 7 березня. При цьому дати в єврейському календарі змінюються ввечері після заходу Сонця, тому Пурім починають відзначати з вечора 6 березня. Пурім присвячений чудесному порятунку євреїв від страти в Перському царстві 2400 років тому. Ця історія описана в старозавітній книзі Естер. За переказами, перський цар Ахашверош дозволив своєму раднику Аману здійснити страту євреїв. Аман образився на євреїв за те, що один з євреїв на ім'я Мордахей відмовився встати перед ним на коліна. Аман кинув жереб про те, коли стратити євреїв, і він випав на 14-ий день адара. При цьому цар Ахашверош не знав, що його кохана дружина Естер була єврейкою. Дізнавшись про план Амана, цариця Естер і Мордахей зібрали всіх євреїв, і закликали їх старанно молитися і вчити дітей Торі. А сама Естер на святі в її честь попросила чоловіка скасувати наказ про страту її народу. Ахашверош розгнівався на радника за те, що він задумав стратити всіх євреїв, а значить і його дружину. Так Божа кара 14 адара спіткала не євреїв, а Амана і його синів. На Пурім іудеї урочисто читають книгу Естер.
 
А ще в день цього свята кожний повинен дати пожертвування не менше ніж двом нужденним. Стислу історію Пуріма присутні прослухали з відеозапису лекції Алекса Артовського. Також передивилися відеоролики про святкування Пуріма в Харкові та Ізраїлі. Потім члени общини ділилися розповідями про святкування Пуріма в своїх родина, траплялися і кумедні випадки. Настрій ще більше покращився, коли їм передали подарунки від головного рабина Сумщини. І, звичайно, не обійшлося без того, щоб посмакувати печивом "вуха Амана", яке було дуже смачне. А бібліотека в подарунок отримала короткий довідник про святкування Пуріма в ті часи та наші дні та книгу «Свиток Эстер» - головну заповідь свята Пурім. Молитва до Господа Ісуса Христа завжди допомагала в тяжкі хвилини, тож присутні висловили надію, що молитви допоможуть вистояти Україні і змінити темні задуми ворогів її на добро. Саме про це співали з екрана учасники групи духовної пісні "Пурім". Ми переможемо!
 
Ніна Шубнікова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости