Новость из категории: Новини

Стан енергетики Сумської області. Брифінг

 Стан енергетики Сумської області. Брифінг

 

31 травня у Конгрес - центрі м. Суми відбувся брифінг на тему «Стан енергетики в Сумській області». Про ситуацію в енергетичному секторі Сумщини поінформували фінансовий директор АТ «СУМИОБЛЕНЕРГО» – Сергій ЛЯХОВКА, та директор ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» – Ірина ЛОШАК.

23 травня 2023 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах економіки та комунальних послуг, було внесено зміни до Постанови №1808 від 21 грудня 2022 року «Про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії АТ «СУМИОБЛЕНЕРГО» із застосуванням стимулюючого регулювання» в частині встановлення нових тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для споживачів та операторів установок зберігання енергії для 1 та 2 класів напруги.

Стан енергетики Сумської області. Брифінг

Відповідно, з 1 червня 2023 року по 30 червня 2023 (включно) встановлені тарифи на послуги з розподілу електричної енергії:
✅ для 1 класу напруги – 251,69 грн./МВт·год (без ПДВ);
✅ для 2 класу напруги – 1 669,88 грн./МВт·год (без ПДВ).
на період з 01 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року (включно) встановлено на рівні:
✅ для 1 класу напруги – 312,61 грн./МВт·год (без ПДВ);
✅ для 2 класу напруги – 2 046,49 грн./МВт·год (без ПДВ).
🎙️ «Поетапне зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії на 2023 рік передбачалося НКРЕКП ще з грудня 2022 року, та мало забезпечити відшкодування економічно обґрунтованих витрат на здійснення діяльності з розподілу електроенергії споживачам, але питання підвищення тарифів, яке планувалося ще з 1 квітня, неодноразово переносилося на засіданнях НКРЕКП. Зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії є вкрай важливим кроком для операторів системи розподілу, - зазначив Сергій ЛЯХОВКА, адже це дасть можливість почати проведення ремонтних робіт на енергетичних об'єктах Сумської області, яких з початку війни пошкоджено більше 600, це - трансформаторні станції, лінії електропередач, для відновлення яких, Товариство на даний час не має відповідних фінансових ресурсів, а за попередніми розрахунками на їх відновлення потрібно 230 млн грн».
📍Крім того, на здійснення виробничої діяльності з надання послуг з розподілу електроенергії, на сьогоднішній день впливає виникнення взаємної заборгованості на ринку електричної енергії, яка пов'язана з тим, що постачальники універсальних послуг не отримують належну компенсацію за постачання електричної енергії побутовим споживачам за встановленим заниженим (не ринковим) тарифом, і, в свою чергу, не мають фінансової можливості забезпечити розрахунки за розподіл електричної енергії з операторами систем розподілу (ОСР), НЕК "УКРЕНЕРГО". ОСР, в свою чергу, не мають фінансової можливості для забезпечення виробничої діяльності, проведення відновлювальних робіт на пошкоджених енергетичних об'єктах.
🎙️ «Кошти, які будуть надходити, від споживачів, будуть направлені на своєчасну оплату за розподіл електричної енергії АТ «СУМИОБЛЕНЕРГО», та НЕК «УКРЕНЕРГО» за передачу електричної енергії, - зазначила Ірина ЛОШАК, це дасть змогу провести відновлювальні роботи в мережах та підготуватись до наступного осінньо-зимового сезону».

 

 
АТ «СУМИОБЛЕНЕРГО»


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости