Новина з категорії: Статті

БАТЬКАМ ПРО ЩЕПЛЕННЯ

Батьки відповідають за благополуччя своїх дітей, включаючи їх захист від хвороби викликаної захворюваннями, яким можна запобігти за допомогою вакцин.

БАТЬКАМ ПРО ЩЕПЛЕННЯ

Щеплення Ваших дітей – це найкращий шлях захистити їх від багатьох серйозних та потенційно смертельних захворювань.
Вакцини робляться з крихітної кількості вбитих або ослаблених мікробів. Вони допомагають навчитися імунній системі захистити себе від захворювання. Вакцини – це безпечний та ефективний шлях для того, щоб Ваша дитина не захворіла на справжню хворобу або перенесла її легко.
Імунна система – це особлива мережа у організмі, що захищає Вас від мікробів, як наприклад, бактерії та віруси, що викликають захворювання. Через низку кроків, що називаються імунною відповіддю, імунна система навчається як розпізнавати мікробів для того, щоб боротися з ними якщо Ваша дитина буде піддаватися їм у майбутньому.
Ваша дитина щоденно піддається тисячам мікробів вдома, у дитячому садку або у магазині. Більшість з цих мікробів нешкідливі та імунна система Вашої дитини легко впорається з ними. Але, деякі мікроби можуть зробити Вашу дитину дуже хворою. Завдяки щепленню, імунна система Вашої дитини навчається розпізнавати шкідливі мікроби. Вакцини допомагають Вашій дитині розвивати необхідні захисти для боротьби із захворюванням та залишатися здоровою!
Більшість дітей повністю захищена після щеплення. Це означає, що вони ніколи серйозно не захворіють хворобами, яким можна запобігти за допомогою вакцин. У рідкісних випадках, щеплені діти все ще можуть захворіти тому, що вони отримали від вакцини лише частковий захист. Це частіше зустрічається у дітей з проблемою імунної системи. У них можуть розвинутися легкі симптоми, якщо вони піддалися захворюванню, але вони не страждатимуть від серйозних ускладнень.
Деякі діти не можуть отримати певні вакцини через алергічні реакції або інші медичні стани. Оскільки вони не можуть бути щеплені, вони ризикують захворіти хворобами від яких їх захистила би вакцина. Ці діти потребують колективного захисту.
Щеплення захищає Ваших дітей від багатьох захворювань. Хвороби, що можуть не здаватися серйозними для дорослих, можуть бути дуже шкідливими для вразливих дітей. Майже всі ці захворювання можуть легко розповсюджуватися від людини до людини, головним чином через кашель та чхання. Вони можуть бути достатньо серйозними для того, щоб викликати серйозні ускладнення або навіть смерть. Вчасне щеплення Ваших дітей надає їм захист, який вони потребують, щоб залишатися здоровими. До таких захворювань належать:
ДИФТЕРІЯ, симптомами якої є гарячка та озноб, біль у горлі та сиплість голосу, утруднене ковтання та дихання. Дифтерія вражає серце, нирки, нервову систему та в результаті блокування дихальних шляхів або інфекційно - токсичної дії призводить до смерті.
КАШЛЮК. Починається з легких застудо - подібних симптомів. Надалі розвиваються сильні напади кашлю (можуть тривати місяцями), задуха або блювота після кашлю, утруднення з їжею, питтям та диханням. І в результаті ускладнення захворювання пневмонією, судомами або пошкодженням головного мозку може наступити смерть. При цьому дорослі можуть не мати жодних симптомів, але можуть заразити немовлят.
ПРАВЕЦЬ, це захворювання, яке легко отримати, але Ви точно не захочете бачити такі страждання. Бо його симптомами є стиснення щелеп; проблеми з ковтанням, болючі м’язові судоми та спазми, які приводять до переломів кісток та розривів м’язів; ускладнення дихання. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70%.
ПОЛІОМІЄЛІТ має симптоми грипу: гарячка та втома, нудота та блювота, ниючі або слабкі м’язи. Але надалі вірус вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного або смерті. Ліків проти поліовірусу не існує.
ГЕМОФІЛЬНА ІНФЕКЦІЯ. Це вушні болі та закладений ніс, головний біль та гарячка, утруднення дихання та втрата слуху. Вона характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Найчастішими клінічними формами гемофільної інфекції є менінгіт, середній отит і пневмонія. Реєструються також такі ускладнення як перикардит, синусит, отит, гнійні артрити, захворювання дихальних шляхів та ін.
КІР - небезпечне та дуже заразне вірусне захворювання, ліків проти якого немає. Вражає верхні дихальні шляхи і слизову оболонку очей, супроводжується підвищенням температури тіла, інтоксикацією та висипкою. Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, менінгіт та енцефаліт, і ,навіть, смерть.
ПАРОТИТ має різкий початок та гострий перебіг із симптомами гарячки та втоми, головного та вушного болю, набряком щік або шиї (слинних залоз), утрудненням жування та ковтання. Ускладнитися захворювання може менінгітом, глухотою, безпліддям (у чоловіків).
КРАСНУХА. Перші висипки виникають за вухами та на волосяній частині голови. Хворий їх не бачить і звертає увагу вже на висипку на обличчі:Упродовж 15–20 годин висипка поширюється по всьому тілу. Також характерні болючі, червоні очі, невелика гарячка, нудота. До можливих ускладнень відноситься внутрішня кровотеча, пошкодження головного мозку. Найбільш небезпечна краснуха для вагітної жінки, у якої може бути викидень, мертвонародження або немовля буде мати уроджені вади. Вагітна жінка повинна уникати будь-якого контакту з хворим на нез’ясовану хворобу з висипкою.
ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ B - інфекція, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання. Майже 686 000 людей помирає щороку від інфекції гепатиту В, зокрема цирозу та раку печінки, що розвиваються внаслідок хронічної інфекції гепатиту В.
ТУБЕРКУЛЬОЗ – тяжке загрозливе для життя інфекційне захворювання. Проявами захворювання можуть бути стомлюваність, кашель, підвищення температури та задишка. Туберкульоз зазвичай вражає легені, але також може уразити і інші органи, наприклад, лімфатичні вузли, кістки, суглоби та нирки. Він може викликати менінгіт. Туберкульоз до сьогодні є одним з найпоширеніших захворювань. В Україні щорічно реєструється близько 30000 - 35000 нових випадків туберкульозу і більше 7000 смертей від цієї хвороби. На туберкульоз може захворіти кожен!
Захворювання, що колись були поширеними, сьогодні в Україні зустрічаються рідше завдяки вакцинам. Але вони все ще існують. Навіть один випадок кору може швидко поширитись коли люди не щеплені. Ви все ще можете підхопити кір через одну годину після того, як інфікована людина залишила ту ж саму кімнату. Багато захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, не мають лікування або не виліковуються. У деяких випадках діти можуть вмерти від ускладнень захворювання.
Природна імунна система Вашої дитини впорається без проблем зі слабкими або мертвими мікробами у вакцині. Ваша дитина може мати незначну гарячку або біль у руці після щеплення, але ці побічні ефекти тривають всього кілька днів. Однак, якщо нещеплена дитина підхоплює справжнє захворювання, результат може бути серйозним або навіть фатальним. Це тому, що активні мікроби швидко розмножуються та імунна система Вашої дитини не готова для самозахисту.
Діючий в Україні Календар щеплень не має суттєвої різниці порівняно зі схемами імунізації, запропонованими в таких розвинутих країнах, як Австрія, Франція, Німеччина, Італія, Великобританія, Латвія та США. Більше того, Україна має найменшу кількість щеплень - проти 10 інфекційних хвороб, в той час, як в інших країнах Європи та США це захист від 12-14 хвороб.
Є багато категорій людей, яким вигідна антивакцинальна компанія. Це і ті, хто заробляє великі гроші на публікаціях проти вакцинації; це ті, хто пропагує різноманітні лікарські і не дуже засоби, що, нібито, можуть замінити вакцини. Багато людей, які не повністю розуміють значення вакцинації та ситуацію щодо поширення інфекційних захворювань у світі, але, ти не менш, займаються пропагандою. І, на жаль, вакцинація - це соціально-резонансне питання, на якому дуже зручно спекулювати політикам.
Тому, Вам, батьки, дано право захистити свою дитину від смертельної хвороби; право дізнатись з різних, але достовірних, джерел про необхідність щеплень; право вивчити це питання самому та проконсультуватись з Вашим сімейним лікарем. Але, у Вас також є обов’язок - тримати свою дитину у безпеці від багатьох серйозних та потенційно смертельних захворювань!
БУДЬТЕ ВИВАЖЕНІ ТА ЗДОРОВІ!


Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини