Новость из категории: Новини / Новини з відео

Вакцинація: міфи та реальність (відео)

З кожним роком в нашій країні набирає обертів антивакцинальна кампанія. Наслідком цього є те, що все частіше люди з різних куточків України інфікуються небезпечними хворобами, про які наше населення почало забувати, адже ці інфекції контролювались завдяки рутинній вакцинації. Ось наприклад останньою новиною стала хвороба дівчинки з Вінницької області. Вона була доставлена у важкому стані до обласної дитячої інфекційної лікарні з діагнозом правець.

Причиною захворювання у дівчинки стала невелика травма пальця ноги. Дитина не мала жодного щеплення через відмову батьків, що призвело до таких наслідків. Варто нагадати, що навіть із медичною допомогою смертність від правця сягає від 10 до 70 %. З чим пов’язана така поширена відмова батьків від вакцинації? – не просте питання. В першу чергу, через те що батьки бояться за здоров’я своїх дітей, але через поширеність міфів про вакцинацію, небажання батьків оцінювати та аналізувати інформацію із достовірних джерел, через недовіру до лікарів, вони не можуть зробити раціональних висновків. Хотілось би навести декілька прикладів таких міфів. Нещодавно в мережі Фейсбук "Подслушано в Глухове" було поширено відео, де особа без відповідної медичної освіти дала собі право розповідати нісенітниці про щеплення, наприклад те що вакциновані люди самі інфіковані вірусами та становлять небезпеку для оточуючих. Щоб зрозуміти, що це відверта брехня треба знати, що вакцини роблять з ослаблених чи вбитих вірусів та бактерій або їхніх білків. Вони в організмі людини викликають імунну відповідь – утворюються антитіла, які надалі циркулюють в організмі та зможуть захистити людину при повторному потраплянні вірусу чи бактерії (антигенів) в організм.
 
А ось міф про зв’язок аутизму та вакцинації вже давно був спростований компетентними світовими науковцями. Загальнонаціональне дослідження в Данії, в якому взяло участь понад 657 тис дітей, підтвердило що вакцинація проти кору, краснухи та паротиту не підвищує ризик аутизму. Навпаки - вакциновані КПК діти мають на 7 % меншу ймовірність аутизму, ніж не вакциновані. Не всі знають про походження цього фейку. В 1998 році у відомому медичному журналі вийшла стаття Ендрю Вейкфілда, про те що він зафіксував прояви аутизму які, на його думку, можуть бути пов’язані зі щепленням КПК. Варто зазначити, що вибірка його дослідження була дуже невелика – всього 12 дітей. Сама стаття містила низку прихованих фактів і через деякий час у 2004 році було виявлено фінансовий конфлікт інтересів зі сторони Вейкфілда. Він був виключений з медичного реєстру Британії. Журнал The Lancet вибачився та надрукував спростування. Але фейки розповсюджуються швидше за факти. В нашій країні це призвело до масштабного спалаху кору, внаслідок якого вже захворіло понад 80 тис. українців та зафіксовано декілька десятків випадків смертей від цієї хвороби. Варто знати, що вакцинуючи себе, ми не тільки захищаємось самі, а й захищаємо інших, адже існує поняття колективного імунітету, який захищає не вакцинованих осіб, що мають протипоказання до щеплень у зв’язку зі станом здоров’я. Для цього має бути вакциновано понад 90 % населення і тоді ми зможемо зупинити поширення небезпечних хвороб.
 
Заступник головного лікаря з медичної частини КНП «ЦПМСД» Глухівської міської ради, Вікторія Середа
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости