Новость из категории: Інформація

А ви пройшли комісію до дитсадочків та шкіл?

Міська влада через соцмережі звернулася до глухівчан з проханням пройти профілактичні огляди дітей саме в першу половину літа. Адже в серпні в поліклініках будуть черги, і, як слідство, невдоволення батьків та скарги до керівництва. Кореспондент газети «Кур'єр» вирішила власними очима впевнитися, чи прислухалися місцеві мешканці до порад високопосадовців. Заходивши до Центру первинної медіко – санітарної допомоги 3 дні поспіль на минулому тижні, автор статті бачила майже порожні коридори.

Під кабінетами – всього по 1-2 мами з малюками. Як виявилося, вони проходять комісії до садочків. «Перед 1 вересням будуть величезні черги, тож ми зараз прийшли», - кажуть молоді жіночки. Як розповіли кореспонденту педіатри, проходження огляду для кожної категорії дітей різний. Так, якщо малюк вперше влаштовується до дошкільного закладу, йому потрібно пройти усіх вузьких спеціалістів, здати аналізи крові, сечі калу тощо. Тим, хто відвідує дитячий садочок, достатньо 1 раз на рік пройти стоматолога, окуліста та взяти висновок у педіатра, що дитина здорова. Школярам до 10 років – так само, перевірити зір та показати зуби. Підліткам старше 10-річного віку додаються ще хірург, ортопед та клінічний аналіз крові. Взагалі – то, усім дітям потрібно пройти ще й дерматолога, але станом на липень його зі списку викреслили, що здивувало багатьох батьків, адже цей спеціаліст, на їх думку, найважливіший. В цілому ж на проходження стандартної комісії йде пару годин, половина часу з якого витрачається на дорогу з однієї поліклініки до іншої, що на території ЦРЛ. Ще один момент: огляд має чисто профілактичний характер: «Скарги є?». В деяких кабінетах його проводить медична сестра, адже лікарів на місці немає. Наприклад, якщо у медсестри очного кабінету окуліста якісь підозри стосовно поганого зору дитинки, то вона дає направлення до спеціаліста. Теж саме і з хірургом.
 
Та тільки попасти до нього неможливо. «Я вже третій день займаю чергу під 12-м кабінетом, аби показати лікарю прищик на нозі свого 11-річного сина, - говорить глухівчанка Неля. – Колись впав на землю, розбив коліно. Ранка загоїлась, але на її місці залишився якийсь бугорчик. Проходили до ортопеда, і той помітив це. Сказав, що мабуть до ранки потрапило якесь чужорідне тіло, треба щоб подивився хірург. Та він приймає всього пару годин зранку, тут дуже багато людей, і ми не витримуємо – йдемо додому, сподіваючись на те, що наступного дня буде менше хворих. Ось і стоїмо знову!». Апогеєм комісії є підпис у завідувачки ПЦСМД Валентини Бондарчук. Вона особисто надає дозвіл на відвідування дитсадка та школи. Стан здоров'я дитини – це ще не все. Потрібні бути всі профілактичні щеплення. Якщо їх немає або вони не всі, до дитячого колективу – зась! Тому зараз батьки активно вакцинують своїх синів та дочок. Навіть ті, хто досі мав чітку позицію відмовників. Та все одно залишаються і такі, хто категорично відмовляється робити щеплення діткам, сподіваючись на те, що напередодні Дня знань з'явиться якесь альтернативне рішення даної проблеми, яке дозволить дошкільнятам та школярам користуватися своїм конституційним правом на дошкільну та шкільну освіту.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости