Новость из категории: Статті

На Павлівці спіймали сома… або сомика

В наших водоймах, після майже півстолітньої відсутності, з`явилися соми. Одного з перших виловили позаминулого тижня на Павлівці. Сома вагою 2,5 кг. витягнуто вудкою, в районі греблі, за присутності декількох рибалок та випадкових спостерігачів, зважено, сфотографовано. Редакції відоме прізвище «автора», але сам він категорично відмовився оприлюднювати свої дані.

Рибину після коротких оглядин відпустили. Випадок можна начебто вважати унікальним. Ми опитали з десяток місцевих рибалок, і не один не міг бодай щось пригадати про сомів на Павлівці. За спогадами старожилів востаннє їх у нашій місцевості ловили в Есмані, під Перемогою та Баничами, десь в 60 – 70 роках. Тож, виходить, все повертається на круги своя: води глухівських водойм стають чистішими, іхтіофауна повертає колишню різноманітність. Воно начебто так: на гачок вправних «вудкарів» Павлівки нерідко втрапляють коропи по 3 – 5 кг., а озерні води знову заселюють раки. Останнє, може надихати на оптимізм тих, хто пам’ятає, як на початку дев’яностих років, береги в районі Синявки устелювалися полосою загиблих раків з метр завширшки. Втім, не все так гарно у цій історії з чудо-рибою – зокрема, через деякі деталі її зовнішності. У сома з Павлівки, наприклад, замала, як для представника поширеного у нас виду, голова, «непрофільний» хвіст.
 
Взагалі, він дуже схожий на т. зв. американського канального сомика – новий інвазивного представника іхтіофауни, який поширився на водоймах Західної України, створюючи проблеми для місцевих видів. На Павлівському озері теж останніми різко зменшилося поголів’я щуки; причин ніхто пояснити не може. Так що радіти з повернення чи то сомів, чи сомиків, поки рано. Яка від них користь – покаже майбутнє, причому не таке вже й далеке
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости