Новость из категории: Новини / Новини з відео

Вода й пасажирські перевезення (відео)

Предметом розгляду засідання громадської ради, яке відбулос минулого четверга, 19 квітня, стали зміни тарифів на воду та маршрутні пасажирські перевезення

Зауважимо, що раніше на шпальтах нашого видання повідомлялося про намір комунальників збільшити тарифи на водокористування й водовідведення. Керівник водоканалу Степан НИКОНЧУК, чиє питання розглядалося першим, повідомив, що на сьогодні відбулося зростання на 14% мінімальної зарплатні, 13,4% - електроненергії, й цілих 34% - паливно-мастильних матеріалів. До цього слід приплюсувати підвищення на 14% єдиного соціального внеску, та податків – вже аж на 27%. Це при тому, що зношеність 2/3 водогінних мереж сягнула критичного рівня – 80%. Маленький, як то кажуть, штрих – ліквідація одного лише пориву на магістралі з трубою 100 мм. коштує комунальникам близько 4,5 тис. грн., а їх буває до 30 на рік. За таких умов залишати тариф таким, яким він є – на його думку, неможливо, особливо, якщо зважати на мільйонні борги підприємству держави, які вона не поспішає віддавати. До всього, він у Глухові найнижчий на Сумщині (у порівнянні з тим же Краснопіллям, наприклад, у півтора рази). На підтвердження присутнім було представлено структуру «водяного» тарифу. До всього, 76% глухівчан, які мають високі доходи або субсидію, майбутнє підвищення, на думку С. Никончука, по суті, не торкнеться.

 

Керівник водоканалу звернув також увагу на необхідність оснащення підприємств і житлового сектора водяними лічильниками. Перші мають це зробити до серпня цього року, другі – наступного. Нині приладами обліку води забезпечено 67% квартир, і 36% - приватних будинків. Відсутність лічильників у приватному секторі, як вважає С. Никончук, приводить до величезного дисбалансу проплати за воду у спечний період, коли населення реально сплачує не за 6,5 – 7 , а 4,3 тисяч «кубів».

Вода у Глухові – одна з найдешевших (і додамо найбільш якісна, бо практично не містить шкідливих речовин) на Сумщині, а ось каналізація, через складний рельєф, що змушує утримувати аж три каналізаційно – напірні станції, навпаки, дуже дорога. Це теж позначається на ціні відповвіідним чином.

Треба визнати, доводи за підняття тарифу на водокористування – водовідведення дуже суттєві. Міська влада це розуміє, але, водночас, підходить до справи дуже виважено, ретельно перевіряючи всі цифри, аби не допустити необґрунтованого підвищення. Оскільки перевірка ще далека від завершення, говорити, що тарифи зростуть в найближчому часі, не варто. До всього, члени громадської ради запропонували начальнику Виробничого управління водогінно-каналізаційного господарства знайти внутрішні резерви. Голова ради Володимир ТРОЦЕНКО запропонував, наприклад, зробити додаткову свердловину в районі колишнього харчокомбінату та включити в єдину систему водопостачання, аби вирівняти тиск в системі по всьому місту та, активізувати процес обов’язкового встановлення лічильників обліку води в приватному секторі, Сергій ХЛОНЬ - посилити контроль за відкачуванням вигрібних ям у приватному секторі, та зливом стоків в міську каналізацію по вул. Курлука, замість того, щоб зливати їх на КНС.

У підсумку громадська рада прийшла до рішення повернутися до розгляду водогінно - тарифного питання після перевірки відділом економічного аналізу і прогнозування виконкому, та посилити роз’яснювальну роботу серед населення щодо необхідності встановлення лічильників

Друге питання стосувалося тарифів на «маршрутку» . Заслухавши підприємців – перевізників Олега ДМИТРЕНКА та Ніну БУЙДУ, члени громадської ради погодилися на підняття до 4 грн. разового проїзду маршрутним таксі та залишити 3 грн. – на маршрутах 4 – П; 7- П, 8-П - за умови збереження всіх передбачених законом та рішеннями міської влади пільг.

Андрій КОВАЛЕНКО




Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости