Новость из категории: Статті

Час Present Simple в англійській мові: правила використання

Час Present Simple в англійській мові: правила використання

В англійській мові Present Simple - це найкращий варіант для того, щоб повідомити співрозмовникам про власні вподобання, про те, що людина робить щодня або ж уміє робити. В англійській багато часів, і в повсякденному мовленні використовуються далеко не всі з них, проте Present Simple - це один із найуживаніших часів. Ось чому так важливо спочатку розібратися в теорії його вживання. Це дасть змогу не робити грубих помилок надалі.

Що собою являє Present Simple?

Простий теперішній час, який допомагає позначити дію в широкому сенсі – ось, що таке Present Simple. Він є однією з найбільш уживаних і простих форм англійської мови для опису різних дій. Вони можуть бути пов'язані з повсякденними подіями, звичками та чимось, що відбувається на постійній основі. Використовується, зокрема, для вираження загальних правд.

Приклади Present Simple:

  • I speak English every day. - Я розмовляю англійською щодня.

  • Do they like to read? - Вони люблять читати?

Як будуються речення в Present Simple?

Насправді граматика простого теперішнього часу не така вже й складна. У ній без клопоту розбереться навіть дитина. У прикладах далі буде розглянуто, як утворити в англійській мові час Present Simple в різних випадках, чи то розповідні, чи то питальні, чи то заперечні речення. Вивчивши основи, буде простіше потім розібратися в тому, як вибудовувати такі речення самостійно без помилок.

Оповідання

Граматична структура простого теперішнього часу в англійській мові вибудувана таким чином, що розповідь вибудовується через застосування допоміжних дієслів:

  • для займенників I, you, we, they - це do;

  • для займенників he, she, it - це does.

Час Present Simple в англійській мові: правила використання

За займенником іде допоміжне дієслово (яке в стверджувальному реченні зазвичай опускають), а за ним іде основне дієслово в початковій формі. Водночас для займенників третьої особи в однині додаються закінчення -s або -es.

Наприклад:

  • I play videogames every evening. - Я граю у відеоігри щовечора.

  • She goes to the cafe regularly. - Вона регулярно ходить у кафе.

Запитання

Для того, щоб поставити запитання в цьому часі, необхідно допоміжне дієслово та займенник поміняти місцями. В іншому конструкція залишається незмінною - після займенника йде основне дієслово.

Наприклад

  • Do you like red color? - Тобі подобається червоний колір?

  • Does he study German? - Він вивчає німецьку мову?

Заперечення

Для створення заперечення в Present Simple також використовуються допоміжні дієслова do і does. Однак заперечної форми їм надає частка not, яка ставиться перед ключовим дієсловом.

Наприклад:

  • I do not read books in the morning. - Я не читаю книги щоранку.

  • She does not drink milk. - вона не п'є молоко.

Негативна форма допоміжних дієслів також для зручності прописується в скороченні - don't і doesn't.

Детальніше про доречність вживання часу Present Simple

Не зайвим буде дізнатися трохи більше про те, в яких ситуаціях буде доречно використовувати теперішній простий час. Загалом таких ситуацій чотири, тож запам'ятати буде неважко. Кожен із випадків із правилами та прикладами вживання розглядається далі.

Дії, які регулярно повторюються

Насамперед цей час використовується для позначення дій, які відбуваються на постійній основі. Це може бути особиста звичка, а також щось, що відбувається щодня або дуже часто. У подібних випадках також нерідко користуються маркерами часу Present Simple, серед яких usually (зазвичай), often (часто), always (завжди).

Наприклад:

  • I play chess. - Я граю в шахи.

  • The bus usually leaves at 7 AM. - Автобус зазвичай їде о 7 ранку.

Загальновідомі факти

Цей вид часу в англійській може застосовуватися і для того, щоб позначити який-небудь усталений факт. Водночас не має значення, наскільки ця інформація правдива. Крім іншого, за допомогою Present Simple можна робити узагальнення.

Наприклад:

  • Cats like fish. - Коти люблять рибу.

  • London is not in the Australia. - Лондон знаходиться не в Австралії.

Те, що заплановано на найближче майбутнє

Present Simple застосовується і для запланованих подій, які мають відбутися зовсім скоро. Часто таким чином час застосовується в розмовах про розклад громадського транспорту.

Наприклад:

  • The bus leaves at 6 PM. - Автобус їде о 6 вечора.

  • The movie starts at 9 o'clock. - Фільм розпочнеться о 9 годині.

Дія, яка відбувається просто зараз

У цьому випадку простий теперішній час застосовується для позначення дії, яка відбувається або не відбувається в цей момент часу. Однак необхідно враховувати, що задіяти Present Simple у цій ситуації можна лише дієсловами, які не означають дію, що може тривати. Також це можуть бути деякі змішані дієслова.

Наприклад:

  • I`m not here right now. - Я не тут просто зараз.

  • She needs help now. - Їй потрібна допомога зараз.

Як видно, розібратися в тому, який це час Present Simple, не так вже й важко, тим паче, що всі ці конструкції регулярно застосовуються в повсякденному мовленні.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости