Новость из категории: Культура

Кінолекторій в бібліотеці

7 травня в читальній залі Глухівської центральної районної бібліотеки розпочав свою роботу кіноклуб «Естет». Головні його організатори – професійний кінотренер Олександр Захаров та завідувач відділом обслуговування Ніна Шубнікова.

В травні в бібліотеці - місячник українського розвиваючого кіно. І, мабуть,саме в переддень Дня пам’ яті і примирення та Дня перемоги фільм «Вишневі ночі» був вибраний не даремно. Друга світова війна принесла незліченну кількість бід на українську землю і привела до розколу в суспільстві. Велика частина жителів взяли радянську сторону і вступили в підрозділи Червоної армії і партизанські загони. Менша ж частина українців приєдналися до структур Української повстанської армії, сподівалася за допомогою нацистів повернути Україні незалежність.

Стрічка заслуговує на увагу, перш за все, за сміливість її творців. Фільм знімався в 1992 році, коли міфи радянської ідеології ще мали незвичайну вплив на свідомість глядачів. Картина Аркадія Микульського є новаторською, бо в ній солдати Червоної армії і воїни УПА показані як дві рівноправні сторони.

Але не це головне в фільмі . Головне - це відношення між Чоловіком і Жінкою. Історія їх Любові, їх Щастя. І ні що їм не повинно заважати: ні війна, ні релігія, ні переконання. Вони повинні бути просто Щасливими.

Трагедія полягає в тому, що головні герої вирішили кинути виклик двом експлуатуючих їх машинам і ризикнули відчути себе звичайними людьми, а не посадовими особами. До самого епілогу зберігається інтрига, чи зможуть молоді люди безкарно покинути поле бою або ж їм доведеться понести суворе покарання від Системи.

До речі, мотив назви слід шукати в першоджерелі – однойменній повісті Бориса Харчука, так як у фільмі він ніяк не пояснений.

На жаль, цієї повісті в фондах нашої бібліотеки немає, бо вона раніше публікувалась тільки в журнальному варіанті, але є його романи «Волинь», «Кревняки», «Хліб насушний» та інші романи та повісті.

Перед початком перегляду фільму глядачі мали можливість переглянути краєзнавчі книги про бойові дії в Глухівському районі, про перших зачинателів партизанського руху на Сумщині, про безсмертні подвиги Героїв глухівської землі.

Фільм йшов півтори години, але найцікавіше розпочалось по його закінченні. Хоч глядачів було не багато, але різного віку. Тому і півторагодинна дискусія за чашкою чаю вийшла цікавою, експресивною, емоційною. Здавалось, що саме цього нам давно не вистачало – ось так зібратись разом і подискутувати, вільно висловити свою думку, посперечатись і, як підсумок, – прийти до єдиного знаменника. Експертом перегляду фільму на цей раз був Анатолій Васильович Бурнаков, дитина війни, який розповів в про ті страшні роки війни і післявоєнний період.

Наступні кінолекторії в бібліотеці – «Щастя моє» - 18 травня о 17 год.30 хв.;

«Гніздо горлиці» - 25травня о 17 .30.;

«Пісня пісень» 28.05 - о 15.00.

Тамара Привалова, директор Глухівської центральної

районної бібліотеки



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости