Новость из категории: ---

Реформувати - не поспішаючи

Минулого четверга відбулося засідання круглого столу з питання перспектив розвитку загальної, професійної та науково – педагогічної освіти у Глухові. До участі в ньому були запрошені заступник міського голови Маріанна ВАСИЛЬЄВА, секретар міськради Олена ДЕМІШЕВА, керівник міського відділу освіти Людмила ВАСЯНОВИЧ, розробник Стратегії реформування загальної середньої освіти у Глухові Віктор РЕШЕТНЯК, очільник Громадської ради Володимир ТРОЦЕНКО, керівники та представники керівного складу технічного училища, агротехінституту, ППК ГНПУ, медучилища тощо. Захід проводився за ініціативи депутата міської ради Тетяни МИХАЙЛИК, яка, природно, теж брала участь в обговоренні. Те тривало близько двох годин; теми: оптимальна структура загальної середньої освіти в місті, можливості співпраці з районом, перспективи створення опорних шкіл I – III ступеня на базі міста, можливість реорганізації професійно – педагогічного коледжу ГНПУ ім.О.Довженка в багатопрофільний ліцей III ступеня з охопленням учнів старших класів міста та району, та інші.

Прибічники стратегії В. Решетняка опинилися в меншості. Освітяни, в т. ч. і проректор ГНПУ ім. О. Довженка Галина КУЗНЕЦОВА, більше схилялися до концепції, запропонованої Л. Васянович. Головний лейтмотив їх виступів: реформа шкільної сфери потрібна, але проводити її потрібно дуже виважено і без зайвого поспіху. Позиція опонентів: реформа повинна бути, дійсно, реформою, затягувати її неприпустимо, глухівські діти повинні отримувати нормальну освіту. Деталі опускаємо – про них неодноразово йшлося у наших попередніх публікаціях, в т. ч. й минулого номеру. Цікаво було послухати директора ППК, на базу якого розраховують прибічники створення згадуваного ліцею – Олександра РЕБЧЕНКА.
 
Він продемонстрував цілком оптимістичний погляд у майбутнє, відразу зауваживши: його заклад жодної допомоги не потребує. Така впевненість пов’язана, насамперед, з тим, що коледж вже отримав ліцензії на підготовку водіїв категорії «В», та водіїв – слюсарів. Це має забезпечити понад 300 місць. На черзі – отримання ліцензії молодшого бакалавра. Г. Кузнецова повідомила, що роботу коледжу розплановано на найближчі 5 років. На круглому столі можна було почути зауваження, інформацію, які начебто не мали прямого відношення до обговорюваних проблем, але… Так, директор медичного училища Ганна КОНЯЄВА розповіла про абітурієнтку, яка написала заяву про вступ лише з п’ятої спроби – «бо написати не в змозі»: -Уявіть, дівчина практично неписьменна, і збирається стати медичною сестрою.
 
Таких випускників зараз дуже багато. Треба щось з цим робити. А представник ГАТІ СНАУ О.Ф. ГЛАДУШКА зазначив наступне: «Головне у навчальному процесі – не структура, а база і колектив». Врешті решт, учасники дійшли спільної думки про створення робочої групи по підготовці пілотного проекту підвищення якості освіти.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости