Новость из категории: Статті

Гіпертонія: причина і наслідки.

Артеріальною гіпертонією вважається стійке зростання артеріального тиску вище 140/90 мм ртутного стовпчика. АГ – визнаний фактор ризику ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, основна причина розвитку серцевої недостатності та порушень мозкового кровообігу. На частку АГ припадає до 50% усієї смертності від серцево-судинних захворювань та гострих порушень мозкового кровообігу. Не завжди вдається з’ясувати причину підвищеного артеріального тиску. У таких випадках говорять про первинну (ессенціальну) АГ або гіпертонічну хворобу. Якщо вдається виявити етіологічний фактор, тоді говорять про вторинну (симптоматичну) АГ. Передумовою проведення первинної профілактики АГ та ефективного запобігання її ускладненням є ретельне вимірювання артеріального тиску.

Людям, які хворіють на АГ, рекомендовано придбати тонометр і щодня контролювати тиск. Основною метою лікування АГ є запобігання ускладненням та смертності, пов’язаним з високим тиском. Передумовою досягнення цієї мети є поступове зниження АТ і підтримання його на рівні не вище 140/90, а також корекція інших факторів ризику серцевих та судинно-мозкових захворювань. Перш за все знизити АТ намагаються не медикаментозними методами, корегуючи спосіб життя людини: -зменшити вагу тіла у випадку ожиріння;
-припинити паління, вживання алкоголю;
-зменшити вживання насичених жирів і холестерину;
-регулярні фізичні навантаження (45 хвилин швидкої ходи щодня);
-зменшити вживання солі;
-вживати достатню кількість калію, кальцію, магнію.
 
Якщо ці заходи не дають достатнього ефекту, вважають за доцільне розпочати медикаментозну гіпотензивну терапію. Знайте: лікування хворих із стійкою гіпертензією є пожиттєвим. Обережне зниження дози гіпотензивних медикаментів допускають лише у випадку, коли на фоні лікування нормальні цифри АТ утримуються протягом одного року. Зменшення дози стає можливим у тих пацієнтів, які дуже ретельно дотримуються рекомендацій. І тільки виконуючи поради лікаря, ви зможете уникнути ускладнень АГ, якісно змінити своє життя і його тривалість.
 
О.П. ЗАХАРЧУК, медсестра з лікувального масажу


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости