Новость из категории: ---

До 100-річчя української революції.

20 грудня працівники Глухівської центральної районної бібліотеки Світлана Зелюкіна та Ніна Шубнікова презентували книгу відомих дослідників історії Визвольної боротьби українського народу ХХ століття Романа Коваля, Віктора Моренця та Юрія Юзича «Сумщина в боротьбі. Біографії, історії, спогади».

Презентація проводилася в актовій залі Глухівської районної державної адміністрації для вчителів історії та бібліотекарів сіл району. Володимир Картавий, перший заступник голови Глухівської районної державної адміністрації, наголосив, що у вивченні історії України відкриваються все нові і нові сторінки, про які раніше навіть заборонялось говорити. Тому це видання потрібно рекомендувати для вивчення школярам, студентам, жителям сіл Глухівщини, бо тут зібраний цінний матеріал по історії Визвольної боротьби нашого народу в буремні 1917-1921 роки минулого століття.

"Цією книжкою, - написав у передмові Роман Коваль, - ми повертаємо сумчанам понад 120 імен забутих земляків і тих, чиє життя було пов'язане із Сумщиною, а також більше півсотні спогадів про їхню участь у Визвольній боротьбі. Ми повертаємо в нашу свідомість шляхетних, які відстоювали у кривавій боротьбі з російським окупантом право нашого народу вільно жити на своїй землі. Обов'язок нашого покоління вшанувати цих людей - у назвах вулиць, площ, скверів і парків, поставити їм пам'ятники, залишити пам'ять про них меморіальними дошками, назвати їхніми славними іменами школи, військові частини, вищі навчальні заклади». Один із розділів книги має назву – «Весна 1918 року в Україні». Тут зібрані спогади про Олександра Грекова, генерал-хорунжого Армії УНР, нашого земляка родом з села Сопич.

Історик і краєзнавець Микола Гурець докладно розповів про те, як він вперше відшукав матеріал про О. Грекова і поділився з присутніми своїми дослідженнями біографії славного земляка, досвідченого генерала, який, на жаль, не був достатньо поцінованим тодішньою українською владою, через що українські визвольні змагання за свою державу потерпіли поразку. А в 1949 році О. Греков був засуджений на 25 років покарання у виправно-трудових таборах. Пізніше він емігрував до Австрії. Микола Петрович наголосив, що історія йде по спіралі, і зараз ми не повинні повторювати помилок минулого та зробити правильний вибір для України. Змістовний матеріал подано в статті «Глухівська трагедія» невідомого автора, що писав під псевдонімом Ілля Рогатинський. Це розповідь про ніч, яку глухівчани назвали «Варфоломіївською», коли з 6-го на 7-ме березня 1918 року в Глухові та Есмані п'яні червоногвардійці розстрілювали євреїв. Під час цього погрому згинуло більше як 1000 українців і євреїв. Епізодам революційних днів на Глухівщині присвячена ще одна стаття Іллі Рогатинського «Війна між двома селами».

У місяці лютому 1918 р. в Глухівському повіті два села Кучерівка і Студенок придумали собі війну, бо не могли поділити між собою поміщицькі землі. А Студенок , як ми знаємо, тоді був центром для більшовицького руху на селах. В книзі «Сумщина в боротьбі» є розділ - про"Подєбрадців" із Сумщини - про учасників визвольної боротьби із Сумщини, які навчались або прагнули навчатися в Українській господарській академії в Подєбрадах, яка була заснована в 1922 році в місті Прага. Тут читачі дізнаються про Грицька Божка із с. Холопкове (тепер – Перемога), підпоручника Армії УНР, стаття про нього називається "Від Глухова до Аделаїди"; учителя Глухівської жіночої гімназії Василя Сахна; Андрієнка Григорія Івановича, учителя Глухівської жіночої гімназії (1914), вчителя Глухівської професійно-технічної школи (1920-ті); поручника Армії УНР; Рознатовського Миколу Юрійовича, родом з м. Глухів, хорунжого Армії Української Держави та поручника Армії УНР (на еміграції).

Останній розділ книги присвячений героям війни на Донбасі, землякам із Сумщини. Навіть передмову до видання Роман Коваль назвав "Сумщина - земля героїв". Це справді так. Сини Сумщини різних поколінь це підтвердили своїми подвигами на фронтах боротьби за Самостійну Україну. Як і раніше, так і тепер, наші земляки хоробро боронять нашу Батьківщину на сході країни, відстоюючи незалежність України. По закінченні презентації вчителі історії зі шкіл Глухівського району мали змогу переглянути книги, які для них підготували бібліотекарі. Це книги про історію визвольної війни воїнів УПА УНР Сумщини, такі, як «Сумчани в боротьбі за волю» Геннадія Іванущенка; «ОУН –УПА на Сумщині» (в двох частинах); «Повстанський рух 20-30 років ХХ ст. на Сумщині»; Валерій Власенко «Уродженці Сумщини – учасники української революції 1917 – 1921 рр.»; «Інакодумство на Сумщині» та інші.
 
Тамара Привалова, директор Глухівської ЦРБ


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости