Новость из категории: Культура

«З Глуховом у серці та в душі»

08 лютого 2018 року в міському краєзнавчому музеї, з ініціативи Заїки Віктора Володимировича - старшого викладача університету ім. О.Довженка, краєзнавця - розпочався цикл засідань у форматі круглого столу «З Глуховом у серці та в душі», присвячений видатним особистостям, які пов’язані з містом Глуховом, народилися в ньому чи зробили внесок в його економічно-культурний розвиток.

Перша зустріч була присвячена нашому земляку, уродженцю Глухова, доктору філологічних наук, професору Київського національного університету ім. Шевченка, засновнику і завідувачу першого у світі Лінгвістичного навчального музею, фахівця із загального мовознавства, романістики, іраністики, кавалера ордену «За заслуги перед Італійською республікою», рицарського ордену І ступеня Білої Троянди Фінляндії, ордену «За заслуги» ІІІ ступеня (Україна) Костянтина Миколайовича Тищенка.

Він є автором понад 160 праць у різних галузях мовознавства: «Мататеорія мовознавства» (2000), «Основи мовознавства. Системний підручник» (2007), «Мови Європи» (2001), «Мовні контакти: свідки формування українців» (2006), «Етномовна історія прадавньої України» (2008); цикл статей з кельтології, баскології, балканістики, романістики, германістики, алтаїстики та інше.

На захід були запрошені студенти педагогічного університету ім. О.Довженка та вчителі-філологи ЗЗСО міста. У своїй доповіді «Людина епохи Відродження» Заїка Віктор Володимирович розповів про життєвий і науковий шлях нашого земляка.

По- перше народився К. Тищенко 30 липня 1941 р. у мiстi Глуховi Сумської областi в родинi архiтектора Миколи Павловича та шкiльної вчительки Анни Степанiвни. З дитинства виявляв нахил до вивчення iноземних мов, музики, малювання. 92-гу школу в Києвi закiнчив з золотою медаллю, унiверситет — з вiдзнакою, одержавши спецiальнiсть фiлолога-романiста, педагога та ще й спецiалiзацiю в галузi прикладної лiнґвiстики. Здiбного до мов i науки студента направили на викладацьку роботу на кафедру романської фiлологiї Київського унiверситету. К.М. Тищенку належить пріоритет викладання в Україні практичних курсів рідкісних мов Європи: валлійської, баскійської,та фінської. За ці педагогічні досягнення він був визнаний Лауреатом премій Міністерства вищої освіти СРСР на конкурсах кращих викладачів 1988,1990 років, а 2005 р. нагороджений Рицарським Орденом Білої Троянди Фінляндії I ступеня.

По-друге - у наукових і освітніх колах професор К.М. Тищенко найбільше відомий як засновник і завідувач першого у світі Лінгвістичного музею. Він теоретично обґрунтував структуру музею і власноруч здійснив теперішню його експозицію загальною площею понад 340 кв. м. Один з відгуків відвідувачів музею: «Завдяки вашому музею я відчув привабливість і важливість мови як історії людини, потреби у стосунках і братерстві народів без рубежів і бар’єрів – також і мовних. Ще раз дякую». Професор Франческо Спада (Римський університет).

По-третє - не лише екскурсiї по музею, але й усi унiверситетськi лекцiї проф. К. Тищенка насиченi цiкавими фактами. Вони збуджують думку допитливих студентiв, призвичаюють їх до глибоких знань i наукового пошуку Він – прекрасний викладач, який однаково блискуче читає лекції з загального мовознавства та веде практичнi курси рiзних iноземних мов: французької, iталiйської, перської, фiнської, баскiйської, валлiйської та багатьох iнших. Слухачiв його груп з числа студентiв Київського унiверситету iм. Т. Шевченка, унiверситету «Києво - Могилянська академія», Нацiонального технiчного унiверситету «КПI» незмiнно вражає саме енциклопедичнiсть знань професора , його жертовне служiння науцi.

Окрема велика тема досліджень професора – це топоніміка (наука, що вивчає походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання і вимову географічних назв). Кожен, хто долучається до вивчення наукового доробку Костянтина Миколайовича, дуже швидко починає перейматися повагою до свого краю і до України. Великий український патріот професор К.М.Тищенко засобами філологічних досліджень робить значний внесок у процес формування української нації. Хочеться нагадати, що монографія професора К.М.Тищенка «Етномовна історія прадавньої України» (Київ, 2008 рік) починається з рідного Глухова. Збережені в пам’яті земляків назви частин міста, назви сіл дають досліднику матеріал для пізнання давніх історичних зв’язків нашого краю з дуже віддаленими територіями.

Своїми враженнями про неординарну особистість К.М.Тищенка поділились Гриневич Володимир Йосипович – кандидат педагогічних наук, доцент педагогічного університету та Гурець Микола Петрович – член Національної спілки журналістів України, Онопрієнко Олена Володимирівна – в. о. директора краєзнавчого музею.

Перед присутніми постала зовсім неординарна людина, але дуже освічена, геній – практик, який не любить похвалу.

В. о. директора музею Олена Онопрієнко



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости