Новость из категории: Культура

Петро ТОВСТУХА: література з душею

19 квітня у читальній залі Глухівської районної бібліотеки відбулася презентація вже дев`ятої книги Петра ТОВСТУХИ «Спогади прапорщика».

На неї прибули чисельні шанувальники його таланту: колеги по перу та однополчани, студенти, школярі.

Презентацію організували за принципом інтерв’ю. Деякі відповіді на питання лунали з вуст самого «винуватця урочистостей», деякі – озвучувалися ведучих. Присутні довідалися, що свій твір Петро Володимирович написав на прохання товаришів по службі. Прохання власне, стало легким поштовхом - дало привід для роздумів, а далі запрацювала душа. Матеріал збирався поволі, записи робилися у паузах між поточними справами, яким, здається, немає кінця…

- А як, на вашу думку, чи варто займатися гумором у наш складний час? Здається сьогодення не надто налаштовує до чогось веселого.

- Якраз зараз гумор, сатира, нам потрібна як ніколи. Певен, вони допоможуть людям встояти перед всіма випробуваннями, налаштують на позитив, результативну працю. А ще потрібні молоді гумористи та сатирики. Ви знаєте, що середній вік українського письменника – гумориста нині – щось близько 75 років. Тож закликаю творчу молодь: опановуйте цей жанр, робіть світ навколо веселішим і добрішим.

Багато доброго говорилося на презентації про спонсорів – зокрема, депутатів обласної ради Віктора ЛИСЕНКА та Петра НЕЧМОНЮ. Перший, взагалі, допомагав майстру у всіх починаннях останні десять років. Вважає, що людей, наділених талантом, творчою наснагою, життєвим оптимізмом Петра Товстухи, треба ще пошукати:

- Він – великий патріот. Певен, будь зараз спроможним - захищав би Батьківщину на сході.

Зараз замість батька в АТО його син, капітан. Під час останніх відвідин захопив з собою батьків збірник, дав на фронті почитати бійцям – сподобалося. Кажуть: «Це якраз те, що потрібно бійцеві – піднімає настрій, прочитав - жити хочеться». Ось така оцінка, дійсно, багато чого варта. Тут треба зауважити, що Петра Володимировича поважають люди різної вдачі та політичних переконань. Серед його спонсорів, наприклад, поряд з зазначеними, є Надія ВАЙЛО, Сергій та Олександр БУЙКОВИ, Василь КАЦАЛАП. Як зазначила заступник міського голови Маріанна ВАСИЛЬЄВА, плідна творча діяльність Петра Володимировича дає приклад, скільки всього можна зробити без притягнення політичних інтересів.

Загалом на рахунку П. Товстухи 17 успішних видань: 8 особистих, і 9 колективних. Він працює дуже продуктивно. Зараз має в роботі ще дві збірки. «Так швидко пише, - пожартував В. Лисенко, - що й спонсори за ним не встигають!» Щодо рівня, останній альманах «Української хвилі» у на престижному літературному форумі у Дніпрі визнано кращим у своїй номінації. Зараз наш гуморист зосереджений на збиранні коштів для побудови скульптурної композиції на честь Ади РОГОВЦЕВОЇ – реалізує примірники свого останнього твору.

На презентації звучало багато теплих слів і на адресу музи та дружини Петра Володимировича – Галини Івановни. Всі зичили їй і надалі бути вірним і люблячим помічником; здоров’я , терпіння. Звучали пісні на його вірші, читалися гуморески… Неприкрашені добрі слова та побажання розчулили Автора. Він щедро ділився своїми спогадами, планами на майбутнє, розповідав веселі життєві історії.

Час сплив майже непомітно. Задоволені присутні пережили творче очищення.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости