Новость из категории: Статті

СВІТЛЕ МІСТО: Глухів, бюджетна сфера: лише економне освітлення

У Глухові віднині заборонено використовувати «старі» лампи освітлення для бюджетних організацій і установ. Свого часу, наше видання та міський депутат Олександр БУЙКОВ приділили чимало уваги та газетних площ питанням енергоефективності та широкого впровадження світлодіодних світильників. Якщо хто не забув, існує навіть рубрика така – «СВІТЛЕ МІСТО». Як то кажуть, «молитвы страждущего не пропали всуе», й четвертого травня вийшло розпорядження міського голови за № 83–ОД «Про здійснення заходів щодо скорочення споживання електричної енергії в бюджетній сфері м. Глухова», що забороняє використання ламп розжарювання, люмінесцентних ртутних ламп як шкідливих і малоефективних. Такі світильники в бюджетних установах по мірі виходу з ладу мають бути замінені на світлодіодні LED-лампи класу енергоефективності «А».

Така заміна серйозно, в 5 – 7 разів, зменшує енергоспоживання, і, відповідно, витрачені кошти. Щоправда світлодіодна варта дорожче коштує. Цей мінус, однак, повністю нівелюється, фантастичним, як для ламп розжарення та КЛЛ відповідної освітлювальної спроможності терміном служби – до 27 років проти , відповідно, 5 місяців та 5,5 років. Загалом , за 5 років лише одна світлодіодна лампа зекономить 10 грн., якщо порівнювати з люмінесцентною, й 565 грн. - лампою розжарювання. У разі зростання ціни електроенергії (а чогось іншого на осяжну перспективу щось особливо не проглядається) економічний ефект виявиться ще потужнішим.
 
Згідно з розрахунками фахівців, за умови функціонування 1000 годин на рік вартість світлодіодної лампи окупиться на другий рік після придбання. Нині понад 100 країн світу вже прийняли закони щодо заміни ламп розжарювання на енергоефективні, 25 країн знаходяться у процесі відмови від ламп розжарювання, а 39, в т. ч. й Україна – образно кажучи, тупцюють на місці. Між іншим, у нас є розроблений за сприяння ПРООН законопроект № 3245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні)», але монополістів на енергоринку він, мабуть, не влаштовує. Може приклад Глухова когось у нашій країні таки переконає зробити інші міста, дійсно, світлими.
 
Василь Сокур-Тупак


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости