Новость из категории: Статті

Ухвалення законопроекту про антикорупційний суд – нардеп від нашого округу Андрій Деркач вкотре не голосував

Верховна Рада підтримала проект закону про Вищий антикорупційний суд (№7440), який президент Петро Порошенко вніс до парламенту ще у грудні 2017 року. За закон в другому читанні та цілому проголосували 315 народних депутатів. За відповідне рішення проголосувало 315 народних депутатів, проти – 25, утрималось 25 нардепів, ще 17 не голосували. Просто при підготовці вище наведеної інфографіки можна було б окремою колонкою вивести Наєма і Южаніну, як таких нардепів, у яких не спрацювали картки, а потім вони додали "за".

Ухвалення законопроекту про антикорупційний суд – нардеп від нашого округу Андрій Деркач  вкотре не голосував

В першому читанні закон було прийнято ще 1 березня, однак до розгляду проекту в другому читанні депутати внесли майже 2 тисячі поправок. Узгодження найбільш дискусійної поправки – про повноваження громадської ради міжнародних експертів – в тому числі і з міжнародними партнерами, тривало до ранку 6 червня.
Що зміниться в Україні і чому це важливо
Обирати суддів Антикорупційного суду буде Вища кваліфікаційна комісія суддів за допомогою Громадської ради міжнародних експертів. До складу громадської ради міжнародних експертів зможуть увійти як іноземці, так і українці, "які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості" та досвід роботи від 5 років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах щодо корупції за кордоном. Для кандидатів на посаду судді Антикорупційного суду оприлюднено наступні вимоги: кандидат повинен буде мати досвід роботи на посаді судді від 5 років, або на посаді адвоката 7 років, або наукової діяльності у сфері права від 7 років. Також суддя Антикорупційного суду повинен буде відповідати вимогам відповідно до закону "Про судоустрій та статус суддів"; мати знання і навички для здійснення судочинства у корупційних справах.
Чим займатиметься Антикорупційний суд?
Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи проти топ-корупціонерів, підслідні НАБУ. Зокрема, йдеться про злочини щодо нецільового використання бюджетних коштів, зловживання владою чи впливом, незаконне збагачення, хабарництво.

Ухвалення законопроекту про антикорупційний суд – нардеп від нашого округу Андрій Деркач  вкотре не голосував

Результати фракційного голосування

Ухвалення законопроекту про антикорупційний суд – нардеп від нашого округу Андрій Деркач  вкотре не голосував

Taras Berezovets
«Антикоррупционный закон принят конституционным большинством в 315 голосов. Против закона голосовали только фракции Оппоблока и Радикальной партии. Хотя и у них нашлось по 2 "ренегата". Предполагаю, у непроголосовавших за закон в ближайшее время могут образоваться проблемы со въездом в США и ряд других стран. Впрочем, это выбор каждого. Абсолютное большинство "за" дали фракции коалиции БПП и НФ, а также остальных фракций и групп. У этой победы будет много "отцов", хотя отдельно стоит отметить настойчивость западных партнёров, МВФ, гражданского общества, а также президента Петра Порошенко и Арсения Яценюка. Теперь отговорок в том, что антикоррупционная вертикаль не работает или работает "не так", точно быть не может. А значит, действующим антикоррупционным структурам и их адвокатам уже не удастся пенять на кого-либо злобного, вставляющего палки в колеса борьбы с коррупцией. Дай Бог, чтобы все заработало и титанические усилия не прошли даром. Провала никто не простит».

Ухвалення законопроекту про антикорупційний суд – нардеп від нашого округу Андрій Деркач  вкотре не голосував

Юрий Бутусов
«Как только МВФ отказал Украине в новом кредите, как за Антикоррупционный суд проголосовали даже коррупционеры! Сегодня я понял, что главный тормоз украинских реформ - это глупая кредитная политика МВФ. Зачем они выдают нам раз в год один кредит сразу на 2-3 миллиарда долларов? Это же идиотизм. Нам надо каждую неделю траншами по 50 миллионов, 52 кредита в год. И каждую неделю под каждый кредит - свои требования, своя повестка. Сегодня Антикоррупционный суд, через неделю рынок земли, через неделю либерализация финансового рынка, через неделю закон о выборах и реформа налогообложения. Не внесли поправку в закон согласованную - извините, двадцать миллиончиков срежем! А если кредиты давать раз в год, то стимулы теряются, ну примут один-два закона, а денежки-то растянуть можно было! За миллиард долларов многие полезные законопроекты удалось бы продавить! Кто-нибудь затэгайте Кристин Лагард, это же серьезный вопрос».


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости