Новость из категории: Новини

Про перспективу відчуття відсутності тепла в батареях

Наступний опалювальний сезон може стати складним. Причина – відсутність нормального бюджету та наявність великої заборгованості у споживачів та бюджетних установ. Про це попередив у понеділок, на апаратній нараді, керівник теплового району Микола КОЛОША. Він поінформував про наявність серйозного, оцінюваного в 2,5 млн. грн. сукупного боргу населення та бюджетних установ за спожите тепло. Півтора мільйони з наведеної суми – частка індивідуальних споживачів. Такий стан справ дуже ускладнює роботу підприємства з підготовки до наступного опалювального сезону, тим більше що 2018 оголошений роком тепломереж, заміна яких обходиться дуже недешево.

До речі, у Глухові конче потрібно замінити на нові, поліуретанові, 9 км. теплових комунікацій, які випрацювали всі мислимі терміни, і давно знаходяться за межею зношеності. Вже замінено близько кілометра, подальша реконструкція мережі знаходиться під великим питанням – через вказані причини. Заробити щось на ремонт влітку підприємство не в змозі, в силу свого сезонного циклу. Відсутність бюджету ставить під загрозу придбання твердого палива для низки міських котелень. Не виключено, три з них переведуть виключно на газове опалення, що, звичайно, не в кращий бік позначиться на ціні послуг теплорайону. У світлі викладеного, природно, постає віковічне східнослов’янське питання: що робити? Перше спадає на розум у цьому зв’язку, звичайно, прийняття людського бюджету.
 
Кошти від його перевиконання, а це не багато - не мало 14 млн. грн., безперечно, суттєво покращили б ситуацію. Друге, про що говорив і сам М. Колоша, - треба волати у весь голос, що ситуація з підготовкою до сезону наближається до критичної межі; проводити роз’яснювальну роботу серед населення, застосовувати заходи впливу на несумлінних боржників, які працюють у бюджетній сфері. Інакше, якщо, за відомою аналогією з саньми, не готувати опалювальну систему влітку, о зимовій порі можемо отримати згадуване негарне відчуття відсутності тепла, масові пориви, розриті траншеями вулиці, а то і щось подібне до відомої алчевської історії 2005 року.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости