Новость из категории: Інформація

Про волонтерську діяльність в пробації

Одним з чинників, які здійснюють негативний вплив на розвиток нашого суспільства і держави нині є високий рівень злочинності. Це негативно впливає на безпеку людей, їх життєдіяльність, нормальні відносини в родинах та суспільстві, сталість моральних правил співжиття.

Для вирішення частини цих проблемних моментів та повернення до нормального законослухняного життя в суспільстві осіб, які вчинили правопорушення, в Україні 2015 році створено систему пробації (Закон України «Про пробацію»).

 

Уповноважені органи пробації працюють з такими категоріями громадян, як :

 обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь;

 особи засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;

 особи яких засуджено до покарання у виді громадських робіт або виправних робіт;

 особи звільнені від відбування покарання з випробуванням;

 особи засуджені до обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів;

 особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Але одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання уповноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з громадським суспільством, спільна робота у напрямі соціалізації правопорушників. З цією метою законодавцем передбачена можливість залучення до виконання функцій, покладених на пробацію, волонтерів пробації.

Волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією, здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про пробацію».

Волонтерська діяльність, пов'язана з пробацією, здійснюється волонтерами пробації за такими напрямами:

 сприяння уповноваженим органом з питань пробації у здійсненні наглядових заходів за місцем роботи та навчання суб'єктів пробації;

 участь у проведенні соціально-виховної роботи із суб'єктами пробації;

 участь у проведенні індивідуально-профілактичної роботи із суб'єктами пробації

 надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги суб'єктам пробації

 сприяння у працевлаштуванні суб'єктів пробації, залученні їх до навчання, виховних заходів та соціально корисної діяльності;

 сприяння у реалізації пробаційних програм стосовно суб'єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням;

 участь у реалізації інших заходів, спрямованих на виправлення суб'єктів пробації та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Волонтерська діяльність в пробації – це велика соціальна відповідальність та певний ризик, тому до здійснення волонтерства можуть бути допущені виключно громадяни, які це усвідомлюють та мають навички вирішення конфліктних та складних ситуацій. Кандидати у волонтери мають пройти відбір і навчання.

З урахуванням викладеного, запрошуємо організації до співпраці з уповноваженим органом з питань пробації в якості волонтерів. Для отримання більш детальної інформації пропонуємо звертатися до Глухівського міськрайонного сектору філії філії державної установи «Центр пробації» в Сумській області за адресою : вул. Спаська, 25, м. Глухів, Сумська область, тел. (05444) 2-62-28.

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми зможемо забезпечити максимальну безпеку суспільства.

Начальник Глухівського

Міськрайонного сектору філії

ДУ «Центр пробації» в Сумській області

майор внутрішньої служби М.В. Максимович



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости