Новость из категории: Новини

Вперше за три десятки років після аварії

Нажаль, час спливає швидко й невблаганно, але уроки минулого не слід забувати. Далекий 1986 рік – аварія на ЧАЕС, понівечені долі тисяч людей – тих, кого згодом назвуть чорнобильцями. З того часу минуло три десятки років, але жахливі наслідки техногенної катастрофи відчуваються й сьогодні, хоча багато хто з нас намагається заплющити очі на стрімке зростання онкологічних та інших смертельних захворювань.. Прикро, що за роки, що минули з часів трагедії на ЧАЕС, пільги для чорнобильців періодично урізуються, частково повертаються, і знову урізуються, хоча свого часу держава гарантувала їм гідну підтримку та соціальний захист. Необхідно визнати, що тих, хто приборкував «мирний» атом і боровся з наслідками катастрофи, залишилось небагато. Тоді, не шкодуючи сил, здоров’я і свого життя, вони боролися з монстром, а нині – об’єднуються та ведуть боротьбу за обіцяні державою соціальні гарантії.

Влада на місцях в багатьох населених пунктах України давно вже працює над реалізацією міських програм підтримки своїх чорнобильців. Але в Глухові вперше таке рішення було прийнято лише в минулому році. Тоді, в результаті співпраці представників влади з «Глухівською організацією інвалідів та ліквідаторів Чорнобильської катастрофи», заснованої 9 січня 2018 року, за сприяння чинного міського голови Мішеля Терещенка ВПЕРШЕ було прийнято міську цільову Програму, направлену на підтримку глухівчан, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Хочеться відмітити, що завдяки своїй активній позиції члени громадської організації змогли привернути увагу місцевої влади до проблем чорнобильців Глухова лише за 5 місяців. Тож, протягом минулого року були спрямовані кошти міського бюджету на реалізацію основних напрямків Програми:

- надання матеріальної допомоги на лікування, яке потребує оперативного втручання на місцевому рівні особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 2 особам у сумі 6 000 грн.;

- організацію та проведення санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 2 особам у сумі 13 644, 00 грн.;

- надання матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС всього у сумі 20 020,00 грн., а саме:

І категорія – 59 осіб на суму 5 900,00 грн. (по 100,00 грн. кожному);

ІІ категорія – 155 осіб на суму 12 400,00 грн. (по 80,00 грн. кожному);

ІІІ категорія - 39 осіб на суму 2 340,00 грн. (по 60,00 грн. кожному);

дружинам померлих громадян, із числа учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС - 23 особам на суму 1 380,00 грн. (по 60,00 грн. кожному).

А між тим, нещодавно «Глухівська організація інвалідів та ліквідаторів Чорнобильської катастрофи» відзначала свою першу річницю. Тож, користуючись нагодою, побажаємо їм здоров’я, миру, достатку й добра в їхніх родинах.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости