Новость из категории: Статті

Топ-7 причин тремтіння всім тілом

Саме по собі тремтіння - це спеціальний механізм підтримки постійної температури тіла у теплокровних тварин, включаючи людину. Для нашого тіла температурні скачки небезпечні - не дарма підвищення температури навіть на десяті частки градуса вже сприймається нами як симптом захворювання. Тому серед інших механізмів збереження комфортної для тіла температури у нас є тремтіння.

Топ-7 причин тремтіння всім тілом

Але тремтіння може бути одним з важливих симптомів захворювання. HealthApple.info з'ясовував, що може змусити нас затремтіти всім тілом.

Тремтіння при замерзанні


Коли навколо дуже холодно, шкіра і м'язи охолоджуються, їх температура починає падати. Це нормально - організм перенаправляє основні обсяги крові до внутрішніх органів, при цьому судини на периферії тіла звужуються, що заодно зменшує втрати тепла в недружній холодній атмосфері.

Холодовий діурез


Людина, що мерзне може зіткнутися з гострим бажанням помочитися. Це побічний ефект звуження кровоносних судин і, як результат, підвищення артеріального тиску.

А щоб зовсім не замерзнути, включається інший механізм - тремтіння, тобто активізація м'язової діяльності. Сигнали про замерзанні надходять в гіпоталамус, де розташовується температурний центр. Звідти до м'язів надходить команда тремтіти, щоб прискорити метаболізм в м'язових волокнах, розщеплюючи більше поживних речовин, і тим самим зігріти організм. В області тремтячих м'язових волокон температура тіла може підніматися на 1,5-3 ° С.

Тому, до речі, тренування для схуднення більш ефективні, якщо проводити їх на вулиці - більше спалюється калорій. Але є нюанс: при надмірній активності тіло перегрівається і починає виробляти піт - механізм охолодження. І ось в цей момент важливо не переохолоджуватися.

Жир, м'язи та їх відсутність


Маленькі жилаві і худі люди втрачають більше тепла на холоді і швидше мерзнуть. Гладкі люди мерзнуть набагато рідше, тому що жир служить свого роду ізолятором для зниження втрати тепла. І м'язисті накачані люди теж легко переносять низькі температури, тому що їх збільшена м'язова маса - сама собі грубка.

Тремтіння не нескінченне. Воно триває, поки вистачає запасів глікогену в м'язах. Якщо запаси вичерпані, а людина все ще не знайшла джерело тепла, організм починає замерзати остаточно, що загрожує його загибеллю.

Чому немовлята не тремтять від холоду?


У зовсім маленьких дітей механізм тремтіння від холоду ще не працює. У них більше бурої жирової тканини, ніж у дорослих. Вона характеризується підвищеною концентрацією мітохондрій і посиленим кровопостачанням. На холоді у малюків підвищується споживання кисню і вироблення норадреналіну. Цей гормон стресу активує процес розщеплення бурого жиру ферментами ліпазами. Після ще кількох реакцій утворюються вода, вуглекислий газ і необхідне тепло.

І якщо зі стресом і реакцією на холод більш-менш зрозуміло, то залишилося розібратися в причинах тремтіння і ознобу при різних патологічних, хворобливих станах. У даній статті ми не будемо розглядати випадки тремору.

Підвищення температури


Коли в здоровий організм проникають патогенні мікроби або віруси, імунна система включає різні системи захисту. Одна з таких систем - підвищення температури, тому що більшість небезпечних для нас мікроорганізмів при цьому гинуть. Саме тому лікарі не рекомендують боротися з лихоманкою до 38,5 ° С. А ось подальше підвищення температури тіла стає небезпечним для самого пацієнта, і тут слід використовувати жарознижуючі засоби.

Отже, наше тіло відчуває себе комфортно при певній температурі повітря - при цьому між тілом і навколишнім середовищем підтримується різниця температур. Якщо температура тіла зростає, йде підвищене вироблення тепла в навколишнє середовище, організм сприймає це як похолодання - і його починає бити озноб. Той самий випадок, коли пашить жаром, але тремтячий пацієнт залазить під товсту ватяну ковдру і запевняє оточуючих, що йому треба терміново зігрітися.

Факт!

Зневоднення підсилює озноб. Тому, крім жарознижуючих, слід пити більше рідини.

Коли трясе на нервовому грунті


Стресом можуть бути для людини найрізноманітніші стани: хвилювання перед іспитом або урочистою подією, страх і паніка і ін. Все, що викликає потужний викид адреналіну, теж може викликати тремтіння. Треба відзначити, що в цьому випадку воно ніяк не пов'язане зі зміною температури як зовні, так і всередині тіла.

Адреналін і інші катехоламіни - калоригенні речовини, тобто, вони, навпаки, викликають вироблення тепла. Тому людина може трястися на нервовому грунті і одночасно обливатися потом. З тієї ж причини її може нудити, а по руках бігати мурашки, немов кисті починають німіти.

Будь-які заспокійливі, навіть звичайний чай з мелісою, допоможуть заспокоїтися. Рівень адреналіну в крові знизиться і нервове тремтіння припиниться. Якщо людина нерідко потрапляє в такі ситуації, бажано освоїти декілька технік для стабілізації внутрішнього стану: від медитації до прийомів аутогенних тренувань.

Тремтіння після наркозу


Після загального наркозу у пацієнта може розвинутися так зване постанестетичне тремтіння. Зазвичай причиною цього є анестетики, які інгібують (пригнічують) терморегуляторні здатності тіла. Як побічний ефект - гостре відчуття холоду після операції. Крім того, в ході самої операції, температура тіла людини може знизитися.

Анестетики уповільнюють процес відновлення нормальної температури тіла. У більшості випадків достатньо гарненько зігріти пацієнта за допомогою ковдр. Але якщо тремтіння дуже сильне і не припиняється, то тоді використовуються ліки.

Нестача цукру в крові


Якщо здорова людина довгий час не питиме і не їстиме, або доведе себе до стану крайньої втоми, то рівень глюкози в її крові впаде, що теж може викликати тремтіння. На тлі гострого дефіциту глюкози - цей стан називається гіпоглікемією - зростає викид катехоламінів, включаючи адреналін. Ну, а як діє адреналін, ми вже розбирали вище.

До речі, бувають ситуації, коли розвиток ознобу можливо і після вживання солодощів. Це явище пояснюється гострою реакцією підшлункової залози. При різкому підвищенні концентрації глюкози в плазмі крові вона відразу викидає таку кількість інсуліну, що глюкоза в крові миттєво закінчується. Поки сигнал про це добереться до центральної нервової системи, і вона дасть команду на повернення рівня глюкози до нормальних показників, організм буде вважати, що її не вистачає - і страждати від ознобу. Цей парадокс нерідко розвивається у жінок, які страждають від вираженого передменструального синдрому, який додатково посилюється при падінні рівня глюкози в крові.

Хвороби щитовидної залози


Відомо, що щитовидна залоза бере участь в терморегуляції, виробляючи тиреоїдні гормони. Так, якщо тіло людини піддається охолодженню, то вироблення гормонів щитовидкою за 2 години зростає в 4-9 разів. Якщо є патології щитовидки, наприклад, гіпотиреоз, при якому гормонів мало або не виробляється зовсім, то людина навіть при звичайній температурі повітря постійно мерзне. При цьому досить призначити йому замісну гормональну терапію, як все стає на свої місця - і вічна мерзлякуватість зникає.

Ліки та напої


Розвитку тремтіння сприяє прийом деяких ліків, наприклад, психостимуляторів, антидепресантів, нейролептиків та ін. Тремтіння може з'явитися «з перепою» або при вживанні підвищених обсягів кави або дуже міцного чаю. У всіх цих випадках мова йде про збудження нервової системи. Причину тремтіння в такому випадку необхідно визначити і ліквідувати.

Висновки

- У більшості випадків тремтіння є природною реакцією організму на зміну температури поза тілом або всередині нього, а також на скачки концентрації різних речовин в крові.
- Але якщо людину трясе, а причину встановити не вдається, необхідно звернутися до лікаря. Можливо, мова йде про якісь гормональні патології або захворювання нервової системи.

Дана інформація представлена в якості ознайомчої, сайтом "HealthApple".


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости