Новость из категории: Культура

«Галопом по Європі та інших країнах»

19 березня в Глухівській районній бібліотеці започаткований новий літературно – віртуальний проект «Галопом по Європі та інших країнах». Вести його буде неординарна особистість нашого міста – Володимир Романенко. Крім того, що він підприємець, меценат, футболіст, краєзнавець – він ще й завзятий мандрівник, невгамовний романтик, який вже встиг побувати в 75-ти країнах світу! Відвідувачами таких заочних мандрів стануть студенти професійно – педагогічного коледжу ГНПУ ім. О. Довженка та всі бажаючі користувачі бібліотеки.

Однією з причин, чому Володимир Іванович погодився вести цей проект, є бажання долучити молодь до здорового способу життя, розширити їх горизонт знань, відірвати студентів від комп’ютерів і навчити їх будувати Європу в Україні. А особисто його до переоцінки свого життєвого світогляду викликало сходження на гору Ельбрус, коли він стояв на крок від смерті. Тоді зрозумів, що життя прекрасне – і потрібно цінувати кожну хвилину. І ці відчуття він намагається передати своїм дітям (а їх у нього четверо). Першу віртуальну подорож Володимир Романенко розпочав з Грузії, бо це найулюбленіша країна із всіх, і її він відвідав вже шість разів. Чим же Грузія так причарувала мандрівника? Це край довгожителів та виноробів, гірських вершин і мінеральних джерел, древніх храмів і сучасної архітектури. Тут він відпочиває душею і отримує приємне спілкування. Вперше Володимир приїхав сюди в 2014 році на своєму мотоциклі з друзями. І хоч брав палатку, та так ні разу її і не розкрив, бо для грузина приїжджий – це бажаний гість, вони його і прихистять у себе, і запросять до столу. Українців в Грузії люблять і шанують, хоч і дивуються, чому ті перетворення, які вийшли в них – ніяк не приживаються в Україні, наприклад, реорганізація роботи поліції. Грузія вважається однією з найбезпечніших країн Європи. Поліцейських там дуже поважають. Всі відділення поліції побудовані з бетону і скла так, що кожний з перехожих може бачити, що відбувається всередині приміщення. А ще в Грузії погода саме для туристів, на всі смаки: хтось спускається з засніженої гори на лижах, інші в цей же день засмагають під променями сонця на пляжах Тбілісі. А підете на набережну в Батумі – то ніби потрапите до Іспанії, всього за вісім років там відбулися разючі зміни на краще. Окрема розмова – це кухня Грузії, вона дуже різноманітна і смачна. З м’яса їдять свинину і баранину; багато різних сирів з молока овець, кіз, корів. Запашний хліб випікається в тандирах: печах –жаровнях, він довго не пліснявіє і не черствіє.

В Грузії багато храмів, люди набожні, в основному – православні, хоч є іслам, іудаїзм та та інші віри. Внутрішнє оздоблення церков набагато скромніше, ніж в Україні. В країні займаються виноробством, вівчарством, заводів мало, майже всі припинили свою дію після розвалу Радянського Союзу. Люди живуть бідніше ніж в Україні, це видно по автомобілях, будинках. Але оселі просторні, обов’язково є велика кімната, в якій збираються всі родичі на свята. Візи для українців для поїздки в Грузію ніколи не вводилися. Основна валюта - грузинський ларі (GEL). Мандрівник підкріплював свою розповідь фільмами, які він чи його друзі створювали під час подорожі. Тепер Володимир Романенко з родиною кожного року відвідує цю гостинну країну. Старість його вдома точно не застане. Хоч йому уже за 50 років – та він повний сил, енергії, ентузіазму.

І похвально те, що він в силу своїх можливостей, допомагає розвиватися дітям і юнакам Глухова, вкладаючи свої кошти у відбудову спортивних залів, стадіону, організовує різноманітні турніри, фестивалі. Віртуальну подорож по Грузії присутні мали можливість продовжити, переглядаючи виставку літератури, де крім книг були широко представлені статті з журналу «Вокруг света», який передплачує бібліотека. Наступна зустріч (якщо В. Романенко кудись не помандрує – до іншої країни чи на футбольний турнір) відбудеться 15 квітня, і розповідь буде про Іспанію.
 
Ніна Шубнікова, завідувач відділом обслуговування Глухівської ЦРБ


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости