Новость из категории: Статті

Совість маєте?

Цій жіночці – майже 60, і її робочий ранок починається о 5 годині. Глухівчанка Надія Колоша працює в місцевій житлово – експлуатаційній конторі, і в її обов’язки входить очищення стовпів від оголошень. Наше знайомство з Надією Миколаївною відбулося якраз під час того, як вона намагалася сапкою здерти шматки паперу з цементної електричної опори. Я просто не змогла пройти повз, не зупинившись і не розпитавши жіночку про її дії. Пані Надія виявилася охочою співрозмовницею, і розповіла, що в неї стоїть завдання – до кінця березня очистити весь Глухів від оголошень на стовпах. Зробити це нелегко: спочатку треба зірвати об’єкт руками, потім побризкати водою, а після цього зішкрібати спеціальною металевою щіткою та сапкою. Двірничиха з замалим зростом, тож їй доводиться орудувати важким інвентарем аби дістатися того шматка паперу. Оголошення приклеєні міцно, і треба неабияку силу, аби їх відшкребти.

«Наклеюють одне на одне, ось і виходить товщиною завбільшки 5 см, і з одного стовпа ціла сумка паперу! - жаліється жіночка. – Знайшли які об’яви вішати – то волосся скупають, то кредити дають! Яке там волосся – воно вже все повилазило, а люди такі "багаті", що тільки кредити платити!». Надія Миколаївна емоційно розповіла, що носить зірвані оголошення в кабінет директора ЖЕК Олександра Яреська. Він намагався зв’язатися з фірмами за вказаними телефонами аби призвати до совісті, але марно: все одно вішають. Зі слів героїні матеріалу, об’єкти її роботи розташовані від Павлівського озера до Аеропорту. «Живу я біля стадіону, і поки дійду до своїх стовпів, то вже так вморюся, що й працювати не можу, - ділиться реаліями професії співрозмовниця. – Та ще й інвентар з собою тягаю та торбу з пляшками, наповненими водою. Буває, що сил нема тягати таку ношу, тож беру порожню баклажку та набираю воду з – під колонки. Та це не зручно, адже води потрібно багато, доводиться потім по смітниках ритися шукати тару». Під час нашої розмови підійшов місцевий мешканець. Чоловік представився Миколою, сказав, що він колишній правоохоронець, знається на правилах і законах. Тож одного разу передзвонив за вказаним номером і поцікавився, чи є у фірми угода з РЕМом щодо розміщення оголошень на стовпах. У відповідь почув, що немає.
 
Тоді Микола пригрозив, що якщо спіймає за руку біля електроопори, змусить з’їсти папір та запити клеєм. Співрозмовник вважає, що на рівні міськвиконкому повинно бути рішення про заборону розвішування оголошень, адже для цього в центрі Глухова існує спеціальна дошка. На порушників складати адміністративні протоколи та штрафувати. Ми поцікавилися у начальника управління ЖКГ Марії Сегеди, чи передбачена боротьба з тими, хто клеїть оголошення в несанкціонованих місцях, і чи передбачене їм покарання. Марія Юріївна розповіла, що на практиці це зробити неможливо з ряду причин. По – перше, якщо таку людину спіймати на гарячому, треба викликати поліцію. Скоріш за все, їхати на такий виклик зайняті серйозними справами правоохоронці відмовляться за браком часу.
 
По – другому, людина почне посилатися на своє керівництво. Мовляв, це завдання начальника, яке необхідно виконувати. Зв’язатися з шефом – неможливо, адже центральний офіс, як правило, знаходиться не в Глухові. Зі слів М. Сегеди, самі організації, що пропонують свої товари чи послуги, рекламуючи їх по стовпах, повинні розуміти, що це неефективно. Кориснішими є інші шляхи: роздавати оголошення в руки споживачів, інформувати населення через ЗМІ та промо – акції. Якщо ж без паперової реклами не обійтись, то клеїти її кращу за все в установленому місці – на дошці об’яв у центрі Глухова. Отже, героїні нашого матеріалу залишається тільки сподіватися на те, що в тих, хто розклеює паперову інформацію на електричних опорах, все ж таки є совість, і вона про себе нагадає. Адже треба думати не тільки про свій прибуток, а й про те, які проблеми це приносить іншим.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости