Новость из категории: Новини / Новини з відео

Резонансне звільнення (відео)

Минулого тижня Глухів сколихнула звістка про звільнення за власним бажанням відразу трьох хірургів Глухівської центральної рай лікарні: Віталія ГОРБАСЬОВА, Євгена ЛАПІНСЬКОГО та Наталії СЕРЕДИ. Відразу після цього у Мережі з'явилися панічні коментарі. У декотрих йшлося навіть про ліквідацію хірургічного відділення.

Першим спало на думку, тільки-но з'явилася ця новина – що 9 квітня мають відбутися вибори нового головлікаря ЦРЛ. Один з тих, хто написав заяву «за власним ..», Віталій Горбасьов - донедавна обіймав цю посаду, і неодноразово засвідчував бажання зберегти її, або здобути знову. Він подав документи на конкурс, але, як нам стало відомо, не оформив їх належним чином, чому й не був допущений до участі в процедурі обрання, разом з іншим учасником – Сергієм НОСКОВИМ (через аналогічну причину). Щодо інших двох невдоволених можна зазначити наступне: Наталія Середа - давня і стійка прибічниця колишнього головлікаря, а ось присутність поряд з ними Євгена Лапінського, виглядає не надто логічною – свого часу він мав не надто приязні робочі стосунки з Горбасьовим. Ми попросили прокоментувати ситуацію чинного керівника Глухівської ЦРЛ Анатолія КИЯШКА. Той заявив, що вважає «исход» хірургів провокацією з очевидним політичним присмаком: - Впевнений, її мета - не допустити обрання мене на посаду головлікаря. Вочевидь, тут не обійшлося без участі так званої опозиції. Також він поінформував про свій візит до Сум, в обласне управління охорони здоров’я. Там, за його словами, дуже здивовані рішенням трійці, і навіть зауважили, що справжні хірурги так не вчиняють. Ще обіцяли допомогти з кадрами – будуть присилати до Глухова вахтовим методом, на тиждень-другий, висококласних хірургів. Згодом Анатолій Іванович надав документи, згідно з якими Лапінський, Горбасьов і Середа провели за квартал по 3 – 5 планових операцій, тоді як їхній колега Артур ТОНОЯН – понад 30.
 
При цьому, як стверджує керівник лікарні, деякі «протестанти» відмовляються ургентувати, або вимагають для себе 20 – 25-тисячної зарплатні. Н. СЕРЕДА ж повідомила: як ургентуючий хірург, разом зі своїми трьома плановими операціями, провела десятки всіляких дрібних хірургічних втручань. А. Кияшко підтвердив, що всі три заяви про звільнення підписав, і, згідно з законодавством про працю «підписанти» мають відпрацювати у лікарні до 17 квітня. Тимчасом у фейсбучній мережі стали поширюватися відверто провокаційні пости з закликами до глухівчан завадити А. Кияшку обійняти посаду головлікаря та збиратися 9 квітня під міськрадою. Надходили повідомлення і про відверті погрози з боку декотрих прихильників опозиції. Ті, мовляв, попереджували опонентів, аби ті «…особливо не рипались у вівторок, бо люди вас знесуть». Напруженість у блогосфері відчувалася майже фізично... Втім, дев’ятого з ранку нічого особливого під стінами міськради не відбулося, з тривожних ознак назовні – лише поліційний легковик та автобус. Так, опозиція зібрала понад сотню своїх прибічників – головним чином жіночок похилого віку. Вони розмістилися в актовій залі, тоді як комісія – поверхом нижче, в одинадцятому кабінеті. Секретар міської ради Олена ДЕМІШЕВА, котра теж разом з усіма увійшла до зали, спробувала організувати більш-менш конструктивно спілкування, але це їй не вдалося. Як зазначає на своїй ФБ – сторінці радник – консультант міського голови Оксана ДРУПП: Завчасно підготовані до скандалу люди поводили себе вкрай агресивно й зухвало. Вони нікому не давали відкрити рота та озвучити свою думку. Дійшло навіть до застосування ними фізичної сили до опонентів. Члени конкурсної комісії, до якої ввійшли також і обрані на зібранні трудового колективу представники лікарні, прийшли на засідання комісії о 10.00 і почули відверті погрози й цькування з боку войовниче налаштованого натовпу. Вийшло так, що до трибуни допускали тих, хто був налаштований говорити виключно те, що бажав чути натовп.

Опальний заступник міського голови Маріана ВАСИЛЬЄВА зазначила, наприклад, що нинішня міська влада діє в інтересах вузького кола осіб, що сам міський голова фактично усунувся від виконання повноважень, що питання з призначенням головлікаря вирішується, знову таки, у вузькому колі, а не як належить – відкритому чесному діалозі. Вона також піддала сумніву компетентність голови конкурсної комісії – Руслана ПАВЛЕНКА. У багатьох моментах її повторили й інші доповідачі - Юрій БУРЛАКА та неодноразово згадуваний В. Горбасьов. Згодом на збори прийшли і представники райради на чолі зі своїм головою, Олексієм ТКАЧЕНКОМ. Вони виказали занепокоєння ситуацією навколо обрання головлікаря, і, наголосивши що ЦРЛ також обслуговує район, який, до всього, вносить свою частку фінансування, запропонували провести новий конкурс, з введенням до складу конкурсної комісії та своїх представників. З цього приводу було оприлюднено і спеціальне звернення від районного активу, за підписами депутатів, сільський та селищних голів. Ідею про повторний конкурс та зміну складу комісії продублювала у своєму виступі й найавторитетніший господарник Глухівщини, керівник ТОВ «Велетень», обласний депутат Надія ВАЙЛО. Вона наголосила на необхідності шукати точки дотику, а не поглиблювати розбіжності: лише за такої умови сторони конфлікту в ЦРЛ здатні знайти нормальне рішення з обранням головлікаря. Надалі члени комісії, представники влади, опозиції, райради, Н. Вайло довго спілкувалися у спільному кабінеті секретаря міської ради та керуючої справами. Про конкретні результати такого спілкування на 21:00 вчорашнього дня нам, на жаль, не вдалося отримати жодної певної інформації. Схоже, питання з головним лікарем Глухівської ЦРЛ ще довго залишатиметься без задоволення – для всіх сторін.
 
Андрій КОВАЛЕНКО
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости