Новость из категории: Статті

20 липня- Міжнародний день шахів

20 липня 2019 року Глухів у 8-й раз відзначатиме Міжнародний день шахів. Сьогодні шахи не тільки спорт, але й мистецтво, наука, активний і культурний відпочинок. Красиві комбінації, переповнені емоції, серйозні амбіції, цілий світ хвилювань і прекрасних відчуттів захоплюють нас не менше ніж мелодійна чарівна музика. У древні часи шахи вважались аристократичною розвагою. У деяких країнах шахи навіть входили до системи навчання молодих вельмож. Багато монархів опановували премудрості шахової боротьби, оскільки шахи розглядались як модель для навчання стратегії й тактики воєнних дій. У шахах яскраво проявляється воля, фантазія, витримка, характер.

Стефан Цвейг у « Шаховій новелі» назвав ці якості «особливою формою розумового обдарування». І взагалі, як на наш погляд, немає нічого кращого у світі за цю прекрасну гру, яка найповніше втілює ідеал всесвітньої гармонії. Початок розвитку шахів у Глухові виходять із 50-х років минулого століття, коли у міському Будинку піонерів збирались грати і діти і дорослі. Серед тих організаторів і «глухівських маестро» слід згадати Миколу Івановича Євтєєва, Миколу Петровича Гладіліна, Олександра Шарфа, Олександра Ананійовича Алдошина, братів Подобєдових-Віктора Дмитровича та Леоніда Дмитровича, Євгена Тихоновича Лазарєва і т. д. У 60-і роки квітнув талант Анатолія Васильовича Ситника, гостро комбінаційного гравця, який блискучим метеоритом ввірвався і залишив короткий, але глибокий слід в історії глухівських шахів. У 80-і роки шахову естафету ведучих прийняв талановитий шаховий педагог Михайло Йосипович Сегалов. Багаторазовий чемпіон міста, кандидат у майстри спорту, він виховав цілу плеяду кваліфікованих шахістів, які й зараз грають і показують високі результати. У 90-і та 2000-і роки шахи у Глухові розвивались через дитячі осередки ДЮСШа, Будинок творчості дітей і юнацтва, школу мистецтв. В ці роки Глухів стає ведучим шаховим центром у Сумський області, тому що левову частку призових місць на чемпіонатах області кожного року завойовували діти з нашого міста. Про досягнення юних шахістів детально йдеться у щойно виданій книзі «З історії глухівських шахів».
 
Серед здобутків дорослих шахістів слід відзначити вперше здобуття звання чемпіона області у 2013 році КМСом Максимом Никоненком. А потім закріпив цей здобуток КМС Андрій Карнаш у 2016 та 2018 роках. Останні 18 років, взагалі, відзначились значним піднесенням глухівських шахів. Так у Глухові є тепер єдиний в області майстер спорту з шахів Олександр Малютін. Він студент 4-го курсу Київського транспортного університету. Працював з ним тренер ДЮСШ Олександр Кельбас. Подружжя Кельбас - Олександр і Тетяна - тренери з шахів ДЮСШ продовжують фахово виховувати кваліфікованих юних шахістів так зараз успішно грають: Ігор Сенченко, Тетяна Ащаулова, Ілл’я Масолітов, брати Панченко-Андрій та Назар, Олексій Шумицький, Яромир Кельбас. Започаткований підприємцем Михайлом Сегаловим турнір «Гетьманська столиця» (проводиться щоквартально) все більше привертає увагу уболівальників та громадськості міста, району й області. Регулярно, щороку в місті проводиться чемпіонат серед елітних шахістів. При міському терцентрі, вже багато років працює шаховий клуб «Ветеран», який налічує 18 шахістів-людей похилого віку.
 
Відзначаємо серед елітних шахістів КМСа Ярослава Кельбаса (молодшого), Максима Никоненко, Андрія Карнаша, серед ветеранів: Михайла Сегалова, Володимира Кузнєцова, Вадима Шелудька. Суттєву допомогу у роботі клубу надають ветерани-Микола Гурець та Анатолій Бойко. Успіхам глухівських шахістів сприяли кропітка робота і допомога начальника відділу у справах молоді й спорту Глухівської міської ради М.Г. Плотницького. Дякуємо за всіляку допомогу С.І.Ніколаєнко та О.М. Ребченка. Віддаємо належне нашим щирим спонсорам з подякою, а саме: Генадію Матушкіну, Володимиру Романенко, Сергію Буйкову, Миколі Деркачу, Миколі Лежавському, Ігорю Грекову, Галині Суровцевій, Олені Максименко, Сергію Бушнєву. Щиро вітаємо шахістів, шанувальників та уболівальників зі святом - Міжнародним днем шахів!...Бажаємо міцного здоров’я, наснаги та значних успіхів у шахових заходах!
 
Голова Глухівської міської шахової федерації, Андрій Мартиненко та почесний голова міської шахової федерації, Андрій Стегно


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости