Новость из категории: Статті

Лже-молоко на місцевому ринку

Минулої п'ятниці кореспондент газети «Кур'єр» вирішила перевірити, чи дійсно безпечно купувати молочну продукцію на стихійному ринку? Об'єкт обирала не довго: відгукнулася на активне зазивання молодої жіночки, що торгує біля кондитерського кіоску. Тим паче що автор статті вже неодноразово купувала молоко саме в цієї господині. Ніяких нарікань на продукт не було: начебто смачне. А от що стосується якості, то споживач її не може перевірити, адже це можна зробити лише на спеціальному апарату «Екомілк» у лабораторії. Тож, здійснивши контрольну закупку молока (1 літр – 12 грн), кореспондент попрямувала до санітарно – ветеринарної лабораторії, що розташована в адмінбудівлі продовольчого ринку.

Чесно кажучи, автор матеріалу була впевнена, що з молоком все в нормі, і це журналістське розслідування буде мати чисто підтверджувальний характер. Хочеться зазначити одну цікаву деталь: проводячи даний експеримент, кореспондент була разом зі своїм 4-річним сином, і хлопчик просив відпити трохи молочка безпосередньо біля тієї жіночки, в якої його придбали. Господарочка, відчуваючи це, промовляла: «Молочко свіженьке, ранішнього надою. Пий, дитинко!». Та автор статті вирішила напоїти дитя лише після зробленого аналізу. І не помилилася. Те, що побачили лікарі лабораторії на апараті, їх дуже вразило. Завідуюча лабораторії Валентина Васильченко та її колега – лікар, побачивши поганий результат, навіть продублювали аналіз, зробивши його повторно. Показники ті ж самі – рівень води в молоці просто зашкалює!

Він дорівнює 23%, це означає, що з 4 склянок молока 1 – води. Зі слів завідуючої лабораторії, за всю свою багаторічну практику був лише один випадок такого розбавленого молока, і то, там було близько 5%. Але щоб 23- це вже переходить всі межі. Тож та господарочка, героїня журналістського розслідування, виявилася рекордсменкою по розбавлянню молока на глухівському ринку! Працівники лабораторії не рекомендують вживати це питво, яке навіть харчовим продуктом назвати можна з натяжкою. Ця водонасичена рідина може спровокувати у людини кишкові розлади. Як добре, що автор статті не дозволила своєму малюку випити щойно купленого молочка! Валентина Васильченко надала кореспонденту письмовий результат аналізу молока, аби автор статті вручила його тій жінці. Та, на жаль, тієї вже і слід простиг – весь свій водонасичений товар розпродала швидко! На другий день господарочка вже стояла на стихійному ринку з пляшками під пахвами, бійко нахвалюючи молочко. Намагалася вона продати його і кореспонденту. Як – то кажуть, на вору і шапка горить, адже коли автор статті сказала, що це молоко вживати не можна, жіночка почала виправдовуватися: «Я ж ніколи нічого не роблю з ним, то воно таке і є…».
 
Відразу зрозуміло, що вона мала на увазі, що молоко не розбавляє! Дивно, адже кореспондент про воду не сказала ані слова! Даний матеріал був оприлюднений автором в ФБ. Пост відразу ж став об'єктом активного обговорення. Споживачі обурені діями недобросовісної молочниці. Одна користувачка соціальної мережі висловила свою думку, мовляв, влітку корови їдять траву, тож молоко насичене водою. Та цей коментар працівники лабораторії спростовували, адже кожного дня молоко, що продається в павільйоні, перевіряється на аналіз, і всюди показує повну відсутність води. Спеціально для кореспондента Валентина Васильченко взяла в павільйоні півлітру молока, аби перевірити його на апараті «Екомілк»: води – о! Тож героїня нашого матеріалу з показником 23% встановила рекорд глухівського ринку!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости