Новость из категории: Інформація

Відбувається зниження цін на природний газ

Громадяни вже звикли до постійного підвищення комунальних тарифів. Але цього літа газ подешевшає. НАК «Нафтогаз України» минулого місяця (тобто у липні) встановила нову ціну за кубометр природного ресурсу. Тепер газ буде коштувати 4905 гривен за тисячу кубічних метрів – для порівняння у червні сума була на 648 гривень більше.

Що сталося с ціною на природний газ

«Нафтогаз» розрахував нову вартість газу для підприємств та звичайних споживачів (приватних осіб). Порівняно зі старими тарифами зниження йде майже на 12 відсотків. Офіційні представники організації підкреслили, що ціна в регіонах буде залежати від тарифів на розподіл ресурсів. Ціни встановлює НКРЕКП для кожного відділення облгазу та міськгазу. Саме постачальники мають інформувати клієнтів з приводу кінцевої ціни.

Відбувається зниження цін на природний газ

Нову ціну було розраховано згідно до постанови Кабміну від 3.04.2019 №293. Передбачається, що «Нафтогаз» для визначення цін на газ за ПСО аналізує такі фактори:

- ціна для приватних осіб, що діяла минулого місяця;
- інформація щодо МЕРТ з приводу середніх показників вартості газу (мито) за минулий розрахунковий термін;
- середньозважена ціну на внутрішній біржі з енергетичних ресурсів.

Обирати організація згідно до закону має найнижчу цифру. Останнього разу найменшою виявилась ціна, встановлена енергетичною біржею – за нею й виконали розрахунки з приводу вартості газу у липні місяці. Таку інформацію представникам преси повідомила НАК «Нафтогаз».

Газ для підприємств подешевшає на 7%

На газ природний ціна для звичайних споживачів змнешилась майже на 12%. Проте для підприємств діють свої власні тарифи. НАК «Нафтогаз України» з 1.08.2019 встановила такі ціни для бізнесу – від 4640 до 5204 грн за кожну тисячу кубічних метрів (ПДВ рахується окремо). Це приблизно на 7.5% нижче, ніж було у липні. Додаткові витрати – ПДВ та послуги з транспортування розподільними, магістральними трубопроводами. Ціни диференціюють залежно від загальних обсягів купівлі, умов сплати. Детальніше дізнатися про тарифи можна на офіційному сайті НАК «Нафтогаз».

Що далі буде з газом

Ціна газу у серпні зменшиться ще мінімально на 5.5% порівняно с липневими показниками, тобто тенденція на зниження вартості кубометру поки що збережеться. В. Гройсман відзначив, що до таких результатів призвела планомірна робота уряду у зазначеній галузі. Нові рішення унеможливлють спекуляції «Нафтогазу», що відбувалися раніше.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости