Новость из категории: Статті

Опалювальний сезон – 2018 та його особливості

Незабаром минає місяць від початку нового опалювального сезону. Батареї в оселях тих, хто користуються вигодами централізованого обігріву, виточують (дехто вважає що й надто!) так довго очікуване тепло. Щодо довгого очікування та його причин, пов’язаних, як це не парадоксально, з надзвичайно теплою осінню, ми вже вели мову трохи раніше. Щодо «високого градуса» – нашим тепловикам той дався, якщо відверто, нелегко, в силу низки обставин. Яких саме? З цього року, як відомо, у Глухові розпочалася дуже затратна, технічно складна, і, водночас, вкрай, можна сказати що і критично потрібна місту масована заміна, модернізація зовнішніх тепломереж, які досягли крайньої межі зношеності. Здійснювати її за нинішньої фінансової скрути – особливо наявності більше ніж мільйонного боргу споживачів за отримане тепло - рівня подвигу. Дуже складний момент, який завдавав додаткового головного болю – ціна палива.

Так, напередодні сезону різко подорожчали дрова; ніхто не знав, скільки коштуватиме блакитне паливо, не було лімітів газу. Одним словом, складнощів вистачало. Така оптимістична картина викликала у нас бажання зустрітися з директором глухівського тепло району Миколою КОЛОШЕЮ. Він надав ось такі детальні роз’яснення. До останнього підвищення ціна на газ суттєво різнилася для різних категорій споживачів, становлячи, без ПДВ, від трохи більше за 3,2 тис. грн.. для релігійних громад до понад 8,6 тис. грн. за тисячу кубів (населення – 5674,7 грн за 1000 м. куб.). Відтепер, як відомо, газ для всіх коштує майже 7 тис. грн. за згадуваний обсяг, що з неминучістю тягне за собою й підвищення ціни вартості гігакалорїї, зокрема для населення (+15,5 %), та тарифу на централізоване опалення (+ 15,2%).
 
Вирівнювання (збільшення) ціни газу, звісно, створює певні незручності для тепло району, хоча, разом з тим, дає й можливість вплинути на постачальників твердого палива, аби ті встановили більше прийнятну ціну на свій продукт. Ну, і звісно, як вже згадувалося, дещо ускладнює життя підприємства і наявність хай і невеликого, але боргу за спожите блакитне паливо. Він складає на сьогодні півмільйона гривень – начебто небагато, але не дозволяє, як то кажуть, розслабитися: якщо до цього додасться сотня – друга тисяч. Який висновок можна зробити з усього? Будемо з теплом, перезимуємо нормально – у цьому можемо бути впевненими. А ось щодо ціни обігріву – тут вже, мабуть, час покаже.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости