Новость из категории: Статті

Усіх не щеплених дітей зобов’язали взяти до шкіл та дитсадків

Нічна Хресна хода навколо Трьох Анастасіївського собору, мітинги під офісом Президента України та чітка і непохитна позиція відповідального батьківства – все це допомогло батькам, які не вакцинують своїх синів та доньок, відстояти конституційне право дітей на отримання дошкільної та шкільної освіти. Протягом літа на українців, котрі не роблять дітям щеплення, здійснювався величезний натиск з боку медиків та освітян. Погрожували, що з 1 вересня не щеплених хлопчиків та дівчаток не пустять ні до садочків, ні до шкіл. Мовляв, це Наказ Міністра Уляни Супрун, який в жодному разі не ризикне порушувати керівник дитячого закладу.

Пристрасті загострилися в серпні місяці, коли очільниця МОЗу, дивлячись на незламність та непохитність багатьох українців стосовно вакцинації, ще більш прикрутила їм гайки, видавши нові накази спільно з Міністерством освіти. Вже 13 серпня МОН оприлюднило альтернативні форми навчання для не щеплених учнів, серед яких – екстернат, домашнє навчання та індивідуальний графік. Тобто, Міністерство якби і не віднімає право отримувати середню освіту, але водночас і не порушує закон Міністерства охорони здоров’я. Кореспондент розібралася у цих трьох альтернативних формах і виявила, що екстерном можуть вчитися лише діти – вундеркінди, які вдома освоять всю шкільну програму і закінчать школу не в 16 років, а раніше, навіть і в 10. Домашнє навчання повністю лягає на бюджет батьків. Адже це – сімейна форма опановування програмою, освітній процес організовують мати з батьком дитини, наймаючи репетиторів з тих предметів, з яких потрібно складати іспити. В цьому варіанті хлопцю або дівчині до школи необхідно з'явитися лише два рази на рік: перший - отримати завдання на період з вересня по травень, і другий – показати вчителям рівень своїх знань, отриманих самостійно, склавши іспити в кінці навчального року. Третій вид – це індивідуальне навчання. Покладений він на бюджет закладу, за яким закріплена дитина. Учень приходить до школи, складає з вчителями всіх дисциплін індивідуальний графік, і вчиться вдома. До школи ходить регулярно, але в той час, коли немає основного натовпу дітей, щоб не заразити їх, адже він – не щеплений! В даному випадку на педагогів накладається величезне навантаження, бо вчитель повинен вести цього учня в повному розумінні цього слова, пояснюючи матеріал стільки разів, скільки тому потрібно. Рівень отриманих знань буде характеризувати і рівень роботи педагога, адже він за ним закріплений. За надмірну позаурочну роботу платити вчителю повинен навчальний заклад, а не місцевий бюджет. Враховуючи те, що нинішні школи взагалі виживають коштом батьківських гаманців (гроші здаються навіть на парти, туалетний папір, відро, швабру та ганчірку), то з оплатою праці педагогам – індивідуальникам буде справжнє лихо. Звісно ж, майже всі батьки невакцинованих дітей обрали саме третю форму навчання, адже це їх законне конституційне право! А от як будуть викручуватись заклади – це вже не їх проблема: не пустили в колектив – самі винуваті! Як стало відомо кореспонденту, станом на середину серпня недопущених до садків та шкіл дітей по місту Суми було 146 осіб.
 
Що стосується Глухова, то конкретною цифрою ми не володіємо, але вона досить значна. Глухівчани з чіткою життєвою позицією в ніч з 27 на 28 серпня, перед великим православним святом Успіння Пресвятої Богородиці, організували Хресну ходу навколо Собору Трьох Святих Анастасій. «Ходили, плакали та молилися, аби наших синів та доньок взяли до дитячих закладів, - розповідає одна з учасниць ходи. – Нічна молитва творить дива, і ось, вже через день МОЗ скасувало свою заборону, і наших дітей допустили!». «Уляна Супрун пішла геть разом зі своїми щепленнями», - каже ще одна мама не вакцинованих дітлахів. Крім того, мешканці Глухова брати участь у мітингу перед офісом Президента, до якого залучилися люди з різних куточків України. Кореспондент газети «Кур'єр» теж була на даному заході - в якості журналіста та матері, поєднавши професійне та особисте. А 28 серпня автор статті стала учасницею Сумської обласної педагогічної конференції в Департаменті освіти та науки, під час якої піднімалося питання допущення не щеплених дітей до садочків та шкіл.
 
І ось, 30 серпня Україну сколихнула новина: абсолютно всіх хлопчиків та дівчаток, не залежно від того, вакциновані вони чи ні, допускають до дитячих закладів! У вівторок, 3 вересня, кореспондент побувала у місцевому відділі освіти та поцікавилася щодо даної ситуації в Глухові. У відповідь почула, що наказом МОЗ садочки та школи не мають права відмовити дітям у відвідуванні, якщо відсутні щеплення. Тобто – беруть усіх. Чи дотримуються місцеві керівники дошкільних та навчальних закладів цього наказу – читайте в наступному номері нашої газети.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости