Новость из категории: Новини / Новини з відео

Старі-нові депутати: наскільки правомірно? (відео)

Отже, міська територіальна виборча комісія поновила реєстрацію колишніх депутатів МИХАЙЛИК, СМИРНОВОЇ та САХОШКО.

Комісія винесла рішення про повернення мандатів відкликаним за народною ініціативою депутатам, які пройшли до ради під лозунгами підтримки Мішеля, але згодом різко змінили свою орієнтацію. Нагадаємо: за відкликання кожного зі згаданої трійці проголосувало набагато більше за 300 виборців, передбачених для цього відповідним законом. Так пані Михайлик набрала понад тисячу(!) підписів – абсолютний рекорд серед відкликаних, включно з тими, кого «виганяли» пізніше, за ініціативою «Волі народу».

Що дало підстави для «доленосного» рішення територіальної виборчої комісії? Тут треба, насамперед, згадати перший позов Михайлик-Смирнової-Сахошко до Сумського окружного адміністративного суду щодо поновлення їхніх депутатських повноважень. Суд їм у цьому відмовив, підтвердивши тим самим результат відкликання за народною ініціативою. Це рішення вступило в силу 20 серпня. А незабаром по тому вищий орган соціал – демократичної партії прийняв досить суперечливе рішення про відміну іншого, свого-ж, щодо згоди на відкликання Михайлик–Смирнової-Сахошко. Чи може депутат поновити свій статус після того як партія його відкликала, та рішення суду, що набуло невідворотної сили?

 

У міській виборчій комісії, яка свого часу затвердила позбавлення депутатських мандатів представників згадуваної «трійки» вирішили що так – після того як звернулися до суду за роз’ясненням, чи вважати їх депутатами міської ради. Акцентуємо, що попередньо суд їм відмовив у визнанні їхніх депутатських повноважень, а у своїй ухвалі від 19 вересня, суд, серед іншого, зауважив представнику ТВК Олександру ОСЬМАКОВУ, що комісія повинна діяти в межах закону та своїх повноважень, і нести відповідальність за прийняті рішення. Рішення ж комісії щодо відновлення депутатства Михайлик-Сахошко-Смирнової отримало різгі оцінки – від схвальних до таких, де йдеться, що від нього ганить безвідповідальністю і правосвідомістю середньовічного холопа, котрий вважає, що «закон – що дишло, куди повернув – туди і вийшло».

Наприкінці звертаємо увагу на один вельми цікавий момент, а саме, надзвичайно швидку, практично за десять хвилин, появу на Фейсбуці публікації від такої собі Ольги Павленко-Іванової, котра заявила, що суд поновив на депутатських посадах « Михайлик, Сахошко та третього депутата». На це згодом зазначили, що Зайцева, мовляв, вже натягла на себе суддівську мантію.

Аналогічна історія з писаниною від Павленко відбулася, до речі, після засідання харківського апеляційного суду за заявою Олександра БУЙКОВА, і дала привід останньому ототожнити фейковий акаунт О. Павленко з Осьмаковим. Тепер припущення про причетність того до брудної писанини в соціальних мережах набуло додаткової ваги.

Для інформації наводимо норми профільного закону про статус депутата місцевої ради, які визначають порядок набуття та здійснення ним повноважень, та дострокового їх припинення. Отже:

- Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання , крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

- Повноваження депутата місцевої ради, обраного замість того депутата, який вибув, або на повторних виборах, починаються з дня заслуховування на черговому після виборів депутата місцевої ради пленарному засіданні відповідної місцевої ради повідомлення територіальної виборчої комісії про підсумки виборів.

- Інформація про підсумки виборів доводиться територіальною виборчою комісією до відома відповідної місцевої ради. Спори щодо набуття повноважень депутатів місцевої ради вирішуються судом.

- Повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі:

1) його відкликання виборцями у встановленому цим Законом порядку;

3) припинення його громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

4) обрання або призначення його на посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень;

5) обрання його депутатом іншої місцевої ради;

6) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

7) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано покарання або накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

8) його смерті.

- Повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв'язку:

1) з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі;

2) з особистою заявою депутата місцевої ради про складення ним депутатських повноважень;

3) з несплатою аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

- Спори щодо дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вирішуються судом.

- У разі дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вибори чи заміщення депутата, який достроково припинив повноваження, проводяться відповідно до закону про місцеві вибори.

Наскільки відповідає цим нормам рішення міської ТВК про відновлення Михайлик-Сахошко-Смирнової на депутатських посадах, зробіть висновок самі.

Остап Севрюгін

Відеоматеріал підготував Олександр Буйков

 



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости