Новость из категории: Статті

Книжкова інсталяція «Свічка скорботи» до роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

Щорічно, починаючи з 90-х років ХХ століття, фонди Глухівської центральної районної бібліотеки поповнюються книгами, які розкривають страшну правду часів голодоморів в Україні. В бібліотеці налічується вже понад 100 видань історичної, науково-популярної, художньої літератури. Нещодавно до бібліотечних фондів надійшло декілька книг, які розкривають передумови та причини Голодомору 1932- 1933 років, механізми його творення та наслідки, що призвели до значних культурних, соціальних, ментальних, морально – психологічних втрат. Це такі книги, як «33 запитання і відповіді про Голодомор-геноцид», «Голодомор 1932- 1933 років: втрати української нації», «Матеріали Міжнародної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття»», «Голодомор не зламав», «Голодомор 1932- 1933 років в Україні як злочин геноциду згідно з міжнародним правом». «Енциклопедія Голодомору 1932- 1933 років в Україні», 2018 року видання, на 576 сторінках має понад тисячу статей, які стосуються персоналій, подій, явищ, термінологічного, історіографічного, меморіально-історичного, демографічного, антропологічного дискурсів Голодомору.

Вражає страшними викривальними фактами голодомору книга «Нас вбивали, БО МИ - УКРАЇНЦІ…», написана командою Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», на основі архівних документів, свідчень очевидців Голодомору, досліджень науковців. Отримала бібліотека і декілька книг з краєзнавчими матеріалами. Книга «1933: «І чого ви ще живі»» сфокусована на такому аспекті Голодомору, як вилучення незернових запасів, їжі, одягу в селян, адже загальноусталеною є думка про конфіскацію саме зерна для виконання плану хлібозаготівель. Збірник документів Марини Мухіної «Упокорення голодом» знайомить із джерелами з історії голодомору, які зберігаються за межами України. Книга «Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців» доповнює отримані раніше книги про голодомор у наших краях. Є тут і спогади очевидців голодоморів 1932- 1933 років та 1946- 1947 рр., зібрані учнями, студентами, педагогами, бібліотекарями в рамках проекту «Голодомор у пам’яті народу».

Глухівський район представлений свідченнями мешканців сіл Береза, Білокопитове, Вікторове, Горіле, Есмань, Сваркове, Слоут, Муравейня. До 85-х роковин цих жахливих подій у 2018 році у світ вийшло друге, доповнене видання книги художника з Бурині Миколи Бондаренка «Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська». Дана книга має неоціненну історичну вагу, бо містить документи, які дивом уціліли в роки тотальних репресій, у тому числі списки померлих в селах Буринського району Сумської області. Ще книга містить 89 гравюр із «кулінарними рецептами», до яких змушені були вдаватися люди, щоб вижити. 22 листопаду в газеті «Глухівщина» надрукована стаття історика-краєзнавця з села Дунаєць Глухівського району Ольги Картавої «Голодомор – ні з чим незрівнянна трагедія».
 
В одних із рядків вона пише «Останнім часом, коли йдеться про голод 20-х, 30-х, 40-х років, інколи чуєш: «Скільки можна!». Можна! Потрібно! Постійно, не втомлюючись, необхідно нагадувати, особливо молодому поколінню, про трагічні сторінки життя українського народу, про злочини керівників Радянського Союзу і Радянської України». Ми, бібліотекарі, повністю поділяэмо думку цього педагога. А саме бібліотеки є найбільшими зберігачами фактів злочину, засвідчених в книгах, які доступні для широкого загалу. Приходьте до бібліотек, читайте, дізнавайтесь правду про історію нашої країни з друкованих джерел.
 
Ніна Шубнікова, бібліотекар Глухівської ЦРБ


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости