Новость из категории: Статті

Яка кава в зернах краща? Розбираємо відмінності і особливості

Практично в кожній країні світу існує культура вживання кави. Найчастіше люди п’ють її вранці за сніданком. Чарівні зерна наділяють людський організм зарядом енергії на весь день. Окрема увага приділяється смаковим якостям напою.

Яка кава в зернах краща? Розбираємо відмінності і особливості

Доволі складно визначити, яка кава краща. Вибір зерен — індивідуальний процес. Існує величезна кількість сортів, які наділені різними смаковими якостями і вимагають певних знань особливих методик їх приготування. На сучасному ринку кава представлена як у цільних зернах, так і в меленому вигляді. Якому виду віддати перевагу? Відповідь очевидна, тільки свіжозмелені зерна і одразу ж приготовлені володіють багатим смаком і неперевершеним ароматом. Наведений нижче матеріал допоможе визначити переваги ы особливості такої кави.

Переваги ароматного зернового продукту

За час існування продукту було винайдено багато його різновидів. Однак найціннішою донині є кава в зернах. Один лише вигляд викликає підвищення апетиту в тих, хто полюбляє цей гіркуватий смак і ні з чим не зрівняний аромат.

Щоб продукт не втратив своїх якостей, його потрібно правильно зберігати. Саме тому кава найчастіше продається в герметичних упаковках.

У напою, який приготували з цільних зерен, є ряд переваг:

- більше кофеїну;
- ручне заварювання, а також за допомогою кавомашини;
- більш насичений смак та аромат;
- зберігаються всі вітаміни і мікроелементи.

Увага! Особливий смак напою надають вершки, сиропи, молоко, коньяк та інші добавки.

Щоб правильно приготувати напій, слід використовувати допоміжні товари. До таких відноситься сифонна або гейзерна кавоварка на випадок, якщо вдома немає професійної машини. У кожного, хто любить каву, повинні бути спеціальні ваги, чайник для заварювання, воронка-фільтр та інші предмети, щоб процес приготування напою приносив задоволення. Придбати їх можна в спеціалізованому магазині.

Обсмажування кавових зерен

Від обраної технології безпосередньо залежать смакові якості продукту. Виділяють такі типи обсмажування:

- світлий;
- універсальний;
- італійський;
- темний.

Світле обсмажування використовується для зерен, які зібрані в таких країнах, як Ямайка і Кенія. Універсальна технологія надає каві особливої гірчинки. Італійське обсмажування використовується для зерен, з яких буде готуватися еспресо, а темне служить для урізноманітнення смакової палітри.

Основні країни-виробники кави

Плантації для вирощування зерен розташовані практично у всіх куточках планети. Завзяті любителі кави визначають якість продукту за місцем, звідки він був привезений.

В четвірку світових лідерів входять такі країни:

1. Бразилія – безумовний лідер. 35% світової кави виробляється саме тут. Бразильська арабіка є найдешевшою і найпопулярнішою у світі.
2. В'єтнам. Близько 17% продукту потрапляє на сучасний ринок з цього краю. Найбільш популярний сорт, який експортують із В'єтнаму, — робуста.
3. Колумбія. Займає 11% від світового кавового виробництва. Тут росте арабіка, яку визнали найкращою у світі. Цю каву вибирають справжні цінителі.
4. Індонезія. Незважаючи на те що звідси поставляють близько 4% продукту, це великий показник в порівнянні з багатьма іншими країнами.

Цікаво! Для того щоб кава мала неперевершений смак та аромат, зерна повинні визрівати при певних кліматичних умовах. На якість також впливає склад ґрунту, висота над рівнем моря. Дослідження показали, що «кавові країни» розташовані між 10 градусом південної і 10 північної широти. Існують і винятки, наприклад, острів Мадагаскар.

Важливою умовою для вирощування того чи іншого сорту є правильна технологія. Кава з різних країн має винятковий смак. Тому однакові сорти, вирощені на іншій землі, можуть відрізнятися один від одного.

Найвідоміші сорти кави, що виробляють сьогодні

Дерева, на яких дозрівають зерна, складно класифікувати, оскільки їх різноманітність дуже широка. Висота кущів може становити до 10 метрів.

Виділяють 4 основних види:

- аравійська кава, або арабіка;
- ліберіка;
- конголезька кава, або робуста;
- ексельца.

Робуста і арабіка — найпопулярніші сорти на світовому ринку. Перший вид найчастіше представляють покупцям вже в перемеленому вигляді. Проте цільним зернам надають перевагу справжні цінителі кави. Такий напій має дуже глибокий смак. Ліберіка застосовується виключно в сумішах. Її якості надають напою міцності. Ексельца зовсім не призначена для вживання.

На упаковці вказують вид кавового дерева, а не сорт, як вважають покупці. Зазвичай використовуються суміші. Самих сортів, з яких вони створюються, більше 2000.

Якій каві віддати перевагу, покупець вибирає самостійно. Тим, кому подобаються міцні напої, слід звернути увагу на робусту. У арабіки більш ніжний аромат і смак. Від країни-виробника залежить не тільки смак, але й ціна товару. Щоб дізнатись, який вид кави сподобається покупцю, треба скуштувати різні продукти i вибрати улюблений.

Джерело: сайт lavazza-coffe.com.ua


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости