Новость из категории: Статті

П'ята школа: після резонансної перевірки

Нещодавно Глухів сколихнула тривожна звістка – про можливе припинення функціонування п’ятої школи. Подейкували, що при перевірці глухівськими надзвичайниками стану шкільної системи протипожежної безпеки було виявлено страшні недоліки, а самс заклад збираються закрити. Щодо самої перевірки треба зазначити: ще наприкінці минулого року президент Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, після відомої трагедії в одеському кооперативному коледжі дав завдання Кабміну у місячний термін перевірити стан протипожежної й техногенної безпеки в закладах із масовим скупченням людей, а також проконтролювати чиновників, які надають висновки про стан пожежної безпеки.

"Вимагаю жорстко реагувати на факти виявлених порушень пожежної чи техногенної безпеки, домагатись їхнього безумовного усунення, а також притягнення до відповідальності службових осіб, які їх допустили”, - підкреслив президент. Звісно, до завдання місцеві вогнеборці віднеслися з усією відповідальністю. Перевіряли все, починаючи від конструкційних особливостей шкільної будівлі, спорудженої наприкінці ХІХ століття, закінчуючи електротехнічним обладнанням навчальних та адміністративних приміщень. У результаті було виявлено низку порушень правил протипожежної безпеки – настільки серйозних, що за результатами перевірки було спрямовано до суду вимогу щодо тимчасового припинення занять, до повного усунення недоліків. Коли про історію з можливим закриттям п’ятої школи стало відомо загалу, в соціальних мережах з'явилися публікації, де йшлося, що перевірка – не що інше ніж спроба чинної міської влади помститися директорці навчального закладу Світлані ПОПОВІЙ, яка не дуже давно зайшла до складу фракції «Волі народу» у Глухівській міській раді, за її принципову політичну позицію. Додаткового колориту справі додавало й те, що виборча дільниця, яка функціонує на території школи відома як одна з найконфліктніших. Ось і представники політичних сил, які опонують колишній владі – нинішній типу опозиції, часто заявляли про грубі порушення, що їх постійно спостерігали тут на виборах. Це додавало справі додаткового резонансу. Тож коли в понеділок, на апаратній нараді, коли керівник міської освіти Людмила ВАСЯНОВИЧ мала звітувати про роботу з забезпечення змістовного дозвілля школярів на період зимових канікул та новорічно – різдвяних свят, очікувалося, що на її адресу прозвучать запитання і щодо п’ятої школи. І дійсно, за цим, як то кажуть, не заіржавіло. Начальник управління соціального захисту Глухівської міської ради Руслан ПАВЛЕНКО попрохав Людмилу Григорівну пролити світло на скандальну історію з можливим закриттям закладу для відвідування дітьми. Та пояснила наступне: перевірка була дуже ретельною, до того ж і проводилася, коли директорки не було на місці.
 
Взагалі, все що входило до кола повноважень керівника у частині протипожежної безпеки, С. Попова вона виконувала: оформлювала документи, забезпечувала невідкладні протипожежні заходи. Задокументовані ж недоліки є наслідком або завеликого службового рівня перевірників (які, наприклад, вмінили шкільній адміністрації недостатню ширину шкільних коридорів, неправильно встановлені двері тощо, та недостатнього фінансування. Зараз, наприклад, одна лише сучасна система пожежної сигналізації для шостої школи «тяне» на мільйон з гаком… і взагалі, міркувати над поліпшенням протипожежного стану глухівської освітньої мережі треба було вже давно. Л. Васянович також висловила сподівання, що школу не закриють. Якщо таке станеться, ситуація може скластися критична – через те, що ніде розмістити близько сотні усівських дошкільнят. Учнів декількох класів НВК№5 ще можуть прийняти у школах, а ось садочки у Глухові заповнені, як то кажуть, по вінця. Виконуюча обов’язки заступника міського голови Інна САМОБРОД, однак, зауважила, що в акті перевірки вогнеборців наведені переконливі приклади упущень саме з боку шкільного керівництва: неякісне з’єднання кабелів, не відповідає вимогам протипожежної безпеки щитова, подекуди неякісна проводка. Секретар Глухівської міської ради, виконуюча обов’язки міського голови Олена ДЕМІШЕВА зробила з усього наступний висновок: убезпечення навчальних закладів від руйнівної сили вогню має вийти на перший план. Життя і безпека дітей для освітян мають бути понад усе.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости