Новость из категории: Статті

Знову про перевірку п’ятої школи

В минулому випуску нашого видання зачіпалася тема резонансної перевірки Навчально – виховного комплексу №5, що на Усівці, більш відомого народу як стара добра п’ята школа. Нагадаємо, що наприкінці минулого року представники глухівського сектору служби надзвичайних ситуацій при позаплановій перевірці стану пожежної безпеки в НВК №5, виявили незку суттєвих недоліків, подавши у підсумку судовий позов з вимогою негайно призупинити навчального процесу до усунення виявлених порушень протипожежної безпеки.

Серед іншого, у нашому матеріалі йшлося і про можливі політичні спекуляції з цього приводу. Як скоро з’ясувалося, недаремно: вже невдовзі, причому не лише в соціальних мережах, з`явилися публікації з більш ніж прозорими натяками , що в ситуації, яка склалася з протипожежним забезпеченням, винна виключно міська влада: мовляв, нічого такого не сталось, порушення несуттєві … просто міська влада хоче усунути з посади директора НВК№5 Світлану Попову, бо та, будучи депутатом, голосує за вказівками Юрія БУРЛАКИ. Щодо самої школи: якогось певного судового рішення про її подальшу долю поки нема, вона функціонує звичним чином, ідуть зайняття. Водночас, як зазначає начальник міського відділу освіти Людмила ВАСЯНОВИЧ, проводяться невідкладні заходи з усунення порушень, виявлених пожежниками. На сторінці Глухівської міської ради зазначалося з цього приводу:

Виявляється, що і гроші можна віднайти і в короткі терміни виконати всі необхідні роботи, коли дуже припекло.
Й далі:

Чому не вказали, що до поняття "міська влада" належить і депутатський корпус, до якого входить директорка НВК 5 Світлана Попова, і саме вона в колі опозиції блокує прийняття бюджету Глухова. Щодо "просила і не дали". Якби просила, то б дали. Ще два роки тому директор літнього табору Тамара Сторієва ПРОСИЛА гроші на систему автоматичної сигналізації. І таки їй виділили кошти з бюджету. А де і в кого просила Попова? Уточніть, будь ласка.

З`явилися у соціальних мережах і копії резонансної перевірки навчально – виховного закладу, де, зокрема наведений такий перелік виявлених порушень ПБ. Отже:

ОПИС виявлених порушень вимог законодавства:
БУДІВЛЯ ЗОШ:
- Деререв’яні елементи горищних покриттів, не обробленні засобами вогнезахисту
- Приміщення не обладнанні системою пожежної сигналізації
- Приміщення не обладнані системою керування евакуюванням, нема вказівників
- Шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням
- Стіни на шляху евакуації оздоблені горючим матеріалом
- З’єднання проводів в розподільчих коробках зроблено НЕ шляхом опресування, зварювання, паяння, або затискачів – у навчальних класах, кабінетах, коридору, їдальні, санітарних вузлах
- Не наданий сертифікат відповідності теплоізоляційного шару горищного перекриття спортивної зали
- Не проведено ревізію блискавкозахисту
- Методичний кабінет не оснащено вогнегасником. В ньому допускається експлуатація тимчасової мережі
- Електровимикач у коморі та в кабінеті англійської мови встановлено на горючій основі та без підкладання під нього негорючого матеріалу
- Стелажі в книгосховищі не оброблено вогнегасною речовиною
- В книгосховищі електророзетка та два електровимикачі встановлено на горючій основі та без підкладання під нього негорючого матеріалу

Аби не втомлюваим слухача подальшим переліком, зазначимо що у акті перевірки зафіксовано понад сотню таких порушень.

Представник міської ради зазначає, що така недобра ситуація виникла навіть не вчора - вона формувалася роками. Судячи з усього, адміністрації шкільного закладу було геть байдуже, що вмикачі й розетки облаштовані на дерев’яній підкладці, що на горищі горючий непотріб. Для усунення таких недоліків не потрібно десятків чи сотень тисяч – цілком вистачить відповідальності за дитячі життя.

Тож погодьтеся, диму без вогню не буває. Жодна влада не може забезпечити, скажімо, чистоту горища шкільного приміщення або належну «скрутку» кабелів. За такі, рівно як й інші подібні речі, безумовно, має нести відповідальність виключно КЕРІВНИК установи. Втім, наскільки воно э можливим у Глухові, де, якщо відверто, багато «вышестоящих» пов’язані між собою міцними корпоративно-феодальними зв’язками та вузами політичної безвідповідальності.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости