Новость из категории: Статті

Світлій пам'яті професора Миколи Мигаля

Колектив Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук України з сумом сповіщає, що на 89 році життя перестало битися серце відомого вченого-конопляра, провідного науковця відділу селекції та насінництва конопель, вірного сина українського народу, доктора біологічних наук, професора Миколи Дмитровича Мигаля. Народився Микола Дмитрович 24 травня 1931 року в селі Успенці Краснопільського району Сумської області в багатодітній селянській сім’ї Дмитра Федоровича та Марії Яківни.

У 1939 році вступив до Успенської початкової школи, навчання в якій було перервано війною. Повну середню освіту він здобув у Краснопільській середній школі. З 1953 по 1958 роки навчався на агрономічному факультеті Харківського сільськогосподарського інституту імені В.В. Докучаєва, по закінченню якого отримав вищу освіту та диплом вченого агронома. З 1958 по 1960 роки працював завідувачем агрохімлабораторії Липоводолинської райсільгоспінспекції Сумської області, а після звільнення за власним бажанням – бригадиром лісомеліоративної станції плем-заводу «Мирний» Варвинського району Чернігівської області. У 1961 році розпочав журналістську діяльність, спочатку у Хотинській районній газеті, а потім з реорганізацією органів преси його перевели до Глухова до редакції міжрайонної газети «Народна трибуна». Сумлінне відношення Миколи Дмитровича до навчання і роботи сприяли йому на всіх етапах життя відноситись досить виважено до своїх обов’язків.
 
1963 рік став для Миколи Дмитровича переломним: він за покликом серця і душі відчув потяг до науки, успішно склав екзамени до аспірантури тоді Всесоюзного науково-дослідного інституту луб’яних культур за спеціальністю «Селекція і насінництво», його науковим керівником була доктор сільськогосподарських наук, професор Ганна Йосипівна Аринштейн. У 1968 році успішно захистив дисертаційну роботу і отримав диплом кандидата біологічних наук за спеціальністю «фізіологія рослин». З 1988 року Микола Дмитрович обіймав посаду провідного наукового співробітника відділу генетики, а потім селекції і все життя присвячує вивченню проблем статі конопель, пов’язаних з законами успадкування і мінливості селекційних ознак. Результати досліджень Микола Дмитрович узагальнив у монографії «Генетика пола конопли» (1992), вона стала змістом його дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю «генетика», яку він захистив у 1994 році. 15 грудня 2015 року йому було присуджено звання професора. Микола Дмитрович створив наукову школу, 8 його аспірантів стали кандидатами наук і зараз працюють в різних галузях народного господарства. Микола Дмитрович користувався великою повагою серед науковців і аспірантів колективу. Він нагороджений почесними грамотами й дипломами Національної академії аграрних наук України, став співавтором ряду нових сортів конопель, написав понад 200 наукових праць з селекції та насінництва конопель, з яких 9 монографій. Микола Дмитрович залишив глибокий творчий слід в коноплярстві та завжди буде в пам’яті науковців та жителів нашого міста.
 
Колектив Інституту луб’яних культур НААН


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости