Новость из категории: Культура

«Ніч історії Глухова» набула нових локації та дихання

Минулими вихідними у Будинку Бештака (ТРЦ «Юність») вшосте відбулася «Ніч історії Глухова».

 

Вона стала рекордною за кількістю учасників – як глухівчан так і гостей з інших міст України. Втім, справа тут не у кількості, хоча й вона, безумовно, багато про що говорить. Головне, в історичній будівлі, у відродженні якої, завдяки зусиллями господарів – підприємців БУЙКОВИХ, зроблено ще один важливий крок (про це трохи далі), зібралися, справді, однодумці – люди, які усвідомлюють велике значення популяризації вітчизняної історичної спадщини. Саме їхніми зусиллями минуле, без якого, достеменно відомо, неможливі ясне зрозуміле майбутнє, зростання духовного й матеріального добробуту – громадянина, міста, країни – набуває зримих контурів. І ми поволі розуміємо, хто ми такі, звідкіля вийшли і куди прямуємо. Добрими помічниками наших істориків, краєзнавців у цій шляхетній справі стали ТРЦ «Юність», «Піца на дровах», «СПОРТ плюс FRETVER», обласна регіональна газета «Неделя».

_____________________________________________________________________________________

НА ЗАМІТКУ

«Будинок Бештака» - пам`ятка архітектури місцевого значення. Його споруджено на початку ХІХ ст. після знесення валів глухівської фортеці. У 1908 році дружина статського радника Віра Павлівна Конашевич відкрила на другому поверсі «Будинку Бештака» перший у Глухові сінематограф, який називався «Ілюзіон» і мав 60 посадкових місць. За радянських часів будівля використовувалася для потреб торгівлі та громадського харчування, й поволі занепадала. Без перебільшення, нове життя в неї вдихнув новий господар – підприємець Олександр БУЙКОВ. Його зусиллями будинок Бештака зазнав реновації – відновлення у автентичному вигляді,з використанням нових матеріалів. Нині тут, на другому поверсі завершується оформлення прекрасної ресторанної зали. Саме там і відбулася найпрезентабельніша «Ніч історії». Її учасники залишили масу схвальних відгуків про приміщення, оформлене, як вони вважають, думку, з прекрасним смаком.

____________________________________________________________________________________

Отже, з о пів на десяту вечора до шостої ранку учасники «Ночі» послухали чотири лекції: «Хустки як складова традиційного головного убору» , від Олени ТАХТАЙ, із майстер-класом з вив’язування найпопулярнішого в недалекому минулому головного убору українок; про історію виробництва кіноплівки у Шостці - Микола КОКШАЙКІНА; Олександра МІРОШНИЧЕНКА - щодо гастрономічних уподобань гетьманського Глухова (супроводжувалася дегустацією старовинних напоїв), та розповіді Віри НАЗАРОВОЇ про уславлену Ярмаркову площу.

Невід`ємний атрибут глухівських «історичних ночей» - так звані музичні паузи. І цього разу вони вони були з цікавинкою: під час перерви демонструвалися фрагменти фільму «Трефовий король», зрежисованого одним з найталановитіших глухівчан – Василем БІЗЄВИМ.

_________________________________________________________________________________

НА ЗАМІТКУ

«Ніч історії Глухова» є ініціативою відомої дослідниці генеалогії Віри Назарової та Національного заповідника «Глухів».

__________________________________________________________________________________

І ця «Ніч…», безумовно, вдалася. Ось що пише з цього приводу відома глухівська поетеса, громадська, спортивна діячка Ірина КОЛТАКОВА:

Шоста "Ніч історії Глухова", на якій мені пощастило бути присутньою, вже теж історія. Чудове дійство, яке зібрало в колишньому будинку Бештака цінителей давнини не тільки із Глухова, але і інших міст, відкрило чимало цікавих фактів із життя міста в минулому, завдяки лекторам цієї "Ночі" Олені Тахтай, Миколі. Кокшайкіну, Вірі Назаровій, Олександру Мірошниченку.

Один з активних помічників наших дослідників минувшини, Олександр БУЙКОВ зазначає наступне:

- Як підприємець, оперую предметними категоріями, а тому історію сприймаю не як щось абстрактне, віддалене в часовому просторі, а живий процес. Розмірковувати над глобальними історичними процесами, це, безумовно добре. Але, все ж, як на мене, набагато кориснішим є донесення до пересічного глухівчанина, шосткинця, кролевчанина, та, взагалі, будь-якого українця, простого розуміння – як жили його предки, у що одягалися, що споживали, читали, про що мріяли.

Взяти будинок Бештака: на його місці можна було звести будь-який новобуд – Глухів знає безліч подібних прикладів. Але його нові господарі пішли іншим шляхом - обновили споруду, залишивши нащадкам куточок старого міста у всій його красі. За великим рахунком, це роблять і фундатори «Ночей історії Глухова». Дуже радий з того, що нині наші зусилля об’єдналися.

Окрилені ж черговим успіхом організатри заходу думають про гові «Ночі…»:

Запрошуємо усіх, кому не байдужа доля проєкту, долучатися до нашої дружної команди та майбутніх «Ночей історії Глухова». Сіверщина багата непересічними і знаними особистостями, в історії Глухова ще є велика кількість недосліджених сторінок і поворотних пунктів, а у лекторів «Ночей історії» – безліч нових ідей.

Семен Веригін, фото НЗ «Глухів»



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости