Новость из категории: Статті

Після «великої перевірки»

Наприкінці року Глухів, без перебільшення, струсонула перевірка стану протипожежної безпеки у шкільній та дошкільній мережі. Нагадаємо: надзвичайників спонукала до активізації контролю відома трагедія в одеському кооперативному коледжі з чисельними людськими жертвами.

Особливо широкого розголосу набула історія з п’ятою школою, де було виявлено понад сотню порушень правил протипожежної безпеки. Заклад навіть збиралися закривати для відвідування дітьми. Ми інформували про це, причому неодноразово, і продовжуємо й далі, як то кажуть, тримати руку на пульсі. Минулого четверга ж трапилася слушна нагода дізнатися, що зроблено у Глухові для убезпечення дітлахів та учнів від вогняної стихії, як то кажуть, з перших уст. Саме цього дня, невдовзі по обіді у великій (сесійній) залі міської ради відбулося обговорення стану протипожежної безпеки за участю начальника Глухівського районного сектору Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Дмитра ГОНЧАРОВА, керівників міських освітніх, дошкільних установ, медколеджу, ЦПСМД, представників влади, ЗМІ тощо.

Автор потрапив на нараду, коли звітувала директорка першої школи Оксана ЮДІНА. Вона озвучила досить таки приголомшливі суми – наприклад 880 тис. грн. Такий кошторис робіт по встановленню нормальної протипожежної сигналізації в учбових корпусах закладу, без їдальні та майстерень. Алла МАТОСОВА, у закладі якої , другій школі, зафіксовано чи не найменшу кількість порушень – двадцять три, доповіла, що з десятьма її колектив вже впорався. Але з головним – сигналізацією – така сама проблема: замовили проектно-кошторисну документацію за 50 тис. грн. зі шкільного фонду, а щоб довести справу до кінця, необхідно витратити більше ніж півмільйона, які, звісно, самотужки жоден шкільний фонд у Глухові не потягне. Приблизно такі ж самі цифри озвучували й наступні доповідачі. Загальний рефрен виступів був таким: грошей на виправлення всіх недоліків бракне, дрібні порушення усуваємо, і намагатимемося впоратися з ними якнайшвидше, вишукуємо резерви, просимо увійти в наше непросте становище. Керівниця міського відділу освіти Людмила ВАСЯНОВИЧ постійно наголошувала, що з фінансами зараз надзвичайна скрута, на сигналізацію та усунення найбільш кричущих «пожежних» недоліків адміністрація шкіл та дитсадків бере гроші, призначені для опалення.

Неподалік неї сиділи дві особи, котрі мають безпосереднє відношення до прийняття бюджету, про чию відсутність постійно згадувалося: директорки четвертої та п’ятої шкіл, депутатки від «Волі народу» Елла ГУРЕЦЬ та Світлана ПОПОВА. Ще раз нагадаємо: заклад, підвідомчий останній, за результатами згадуваної перевірки отримав найбільшу кількість зауважень.

Безумовно, саме від директорок-депутаток присутні очікували найбільшої активності та конструктиву. На предмет першого очікування справдилися навіть більше ніж повністю, з іншим же…

Автору цього матеріалу, журналісту, який просто виконував свій професійний обов’язок, ці панночки стали говорити у вічі, що не бажають його бачити, без пояснення причини. Далі - серія випадів на адресу представника МНС: мовляв, і перевірка не така, й не таких інспекторів поприсилали. Це змусило Дмитра Гончарова зробити заяву, що коли спілкування буде й надалі проходити в такому руслі, він просто покине залу, й вибудовуватиме відносини з педагогами по-іншому. До порядку й коректного спілкування закликала освітян і в. о. заступника міського голови Інна САМОБРОД, зауваживши, що у залі є представники ЗМІ. Останнє зауваження знову викликало напад невдоволення у згадуваних депутаток. На мою адресу посипалися звинувачення: він все перекрутить, хай іде звідсіля.

Під «перекрутить», скоріше за все, малася на увазі інформація про хамські випади з боку представників т. зв. опозиції, про які ваш покірний слуга, дійсно, не приховуючи деталей, постійно розповіда глухівчанам. Цікаво, а чи читали знервовані опозиціонерки бодай епіграф до гоголівського «Ревізора», де, як відомо, зазначено наступне: « Неча на зеркало пенять, коли рожа крива». Зізнаюся, маю на цей рахунок певні сумніви.

Врешті, мене змусили вдатися до розмови на підвищених тонах … На цьому зупинюся, й, аби позбігти звинувачень у «перекручуванні», наведу запис епізоду:

Інна Самоброд:

- Прошу поводитися коректно, адже ми зібралися, щоб поспілкуватися дискусійно, у бесіді, щоб дійти якогось спільного рішення. Тому давайте поводитися толерантніше. Ось тут засоби масової інформації прийшли, і видно, хто першим починає «шатание в массах». І Дмитро Анатолійович хотів нормально поговорити, а йому… Ви ж педагоги – дочекайтеся, вам дадуть слово. І давайте поводитися коректніше.

Елла Гурець :

- А чи ви знаєте, що засоби масової інформацій Гурець і Попову перекрутять!

Автор, Андрій Коваленко (дуже голосно) :

- Факти, факти, факти!

У залі здіймається галас, через який прорізається репліка шановної Людмили Григорівни ВАСЯНОВИЧ:

- Це робоча нарада, і ми вас сюди не запрошували.

Автор:

- А мені не потрібні жодні запрошення. Я виконую свою роботу.

Далі Попова, звертаючись до мене на «ти», стала кричати, щоб заткнув рота . Це, напевне, дуже педагогічно – такий собі шляхетний стиль спілкування пострадянських шкільних директорів і депутатів від колишньої «партії влади».

Повірте, нічого не перекручую – саме так все було насправді, є записи. Окрім «тикання», з вуст керівника установи, де було виявлено, ще раз повторюємо, найбільше порушень протипожежних вимог, звучало майже повне заперечення своєї особистої провини за це, претензії на адресу «надзвичайників», які, бачите, завернули її листа з поясненням, на якому в шкільній канцелярії поставили свою стару адресу, з зазначенням вулиці Петровського, а не Покровської, як та іменується зараз. Це, до речі, хоч і дрібниця, але, згодьтеся, доволі промовиста. А було ще галасування, на межі з істерикою: «Маю тридцять п`ять років педагогічного стажу, а з мене тут злочинця роблять!», «Мене замовили цією перевіркою!». Ось і Людмила Григорівна наприкінці все допитувалася у Дмитра Анатолійовича, чи не з чиєїсь злої волі так принципово підійшли до перевірки п`ятої школи:

Смотри, какой ты сердобольный,

Я слышу вдруг издалека,

Опять с кулацкой колокольни,

Опять на мельницу врага.

Доколе, господи, доколе

Мне слышать эхо древних лет:

Ни мельниц тех, ни колоколен

Давным-давно на свете нет.

Знову, попри всі заперечення, зауваження надзвичайників, врешті – просто здоровий глузд - в історії з елементарним, м`яко кажучи, недопрацюванням шкільної адміністрації шукають якийсь політичний мотив, чиєсь замовлення. А може це просто слідування відомій «життєвій» пораді: хочеш позбігти відповідальності – влаштуй гучний скандал? У Васянович під час бурхливого обговорення прозвучала фраза про когось, хто, цитуємо « швендяє де попало». Сторонній спостерігач, гадаю, міг зробити свій висновок, кого це стосується. Підозрюємо не журналіста, чиновника тим більше «еменесника» - бери вище.

Заради справедливості слід відзначити, що більшість виступів керівників освітніх установ були витримані в абсолютно конструктивному руслі. Багато слушних зауважень та пропозиції озвучила, наприклад, директор шостої школи Ірина КАЛИНОВСЬКА. Та й згадувана Елла Анатоліївна з трибуни дала цілком адекватну оцінку «протипожежній» ситуації в освітянській мережі, висловила чимало цікавих ідей - зокрема щодо планомірного підходу до виправлення становища, врахування реальних обставин у сфері матеріально-технічного забезпечення глухівських освітніх закладів.

Загалом склалося враження, що всі: й освітяни, і пожежники, і влада, налаштовані зробити все можливе для убезпечення наших дітей від вогню.

Андрій КОВАЛЕНКО

P.S.

Про перевірки стану пожежної безпеки на об’єктах масового перебування людей йшлося на засіданні оперативного штабу з координації роботи у галузі забезпечення законності та обороноздатності у Глухівському районі під керівництвом тимчасово виконуючого обов’язки голови Глухівської РДА Володимира КАРТАВОГО

Начальник Глухівського районного сектору Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Дмитро Гончаров повідомив, що на даний час вже перевірено 48 об’єктів із 68 запланованих.

За результатами перевірок незначні порушення стану пожежної безпеки майже усунуті. Перевірка триватиме згідно з затвердженим графіком до 15 березня.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости