Новость из категории: Культура

РОЗГУЛЯЛАСЬ МАСНИЦЯ В БІБЛІОТЕЦІ

Останній тиждень лютого перед початком Великого посту був дуже насичений на різні свята в Україні. Глухівська районна бібліотека долучилася до проведення свят. В читальній залі діяла виставка – інсталяція "Масницю стрічаємо - весну закликаємо!" з народознавчими книгами та млинцями. А в четвер, вже то традиції, бібліотекарі були справжніми господинями і зустрічали всіх користувачів варениками, млинцями, налисниками, оладками, сметаною, варенням, липовим чаєм, узваром. А постійні читачі Людмила Орєхова та Галина Кошель принесли до столу ще й свої смаколики. Кожен з відвідувачів отримав флаєра про свято Масниці та графіком роботи бібліотеки.

В п’ятницю, 28 лютого в літературному кафе Глухівської районної бібліотеки зібралися волонтери глухівського відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні», щоб душевно поговорити про жіноче весняне свято, яке вже наближається. 8 березня припадає на період початку Великого посту. А на цьому тижні саме Масниця, проводи зими та зустріч весни. Тож не гріх і поспівати, і потанцювати, і вареників та млинців скуштувати. Про українські традиції святкування Масниці або Колодія починаючи з 17 століття та в наші дні розповіла бібліотекар Ніна Шубнікова, вона ж ознайомила з підбіркою літератури з книжкової інсталяції про Масницю .

Цього дня члени літературного кафе згадали про виданих жінок України та світу: Роксолану (Анастасію Лісовську), Марію Заньковецьку, Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, Людмилу Павличенко (снайперку), Софію Ковалевську, Ганну Ахматову, Клеопатру, Жанну д’Арк, Індіру Ганді , Маргарет Тетчер та багатьох інших . А Тамара Павлівна Александренко, директор глухівського відділення ВБО «Турбота про літніх в Україні», вітаючи волонтерів, порівняла їх з матір’ю Терезою за безкорисну поміч їхнім підопічним. Потім були пісні і танці від учасників жіночого ансамблю «Веселі дівчата» (керівник Валентина Панасенко). Вірші та пісні про матерів хвилювали всіх та викликали непрохану сльозу в очах. А ось гуморески у виконанні Марії Воропай додали святкового настрою присутнім.

З баяністом Валентином Солдатовим учасники літературного кафе згадали застольні пісні. Феєричним було спільне виконання українського гопака (керівник Тетяна Головій). В цей же день Галина Мороз, енергія якої, здається, не має меж, приймала вітання з днем народження. А ще всі жінки куштували млинці з різними начинками, пухкі вареники, булочки та інші смаколики. Дякуємо волонтерів за вогник в серцях, що не згасає, незважаючи на їх поважний вік. Бажаємо всім міцного здоров’я, радості та любові ближніх і рідних.
 
Людмила Бубнова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости