Новость из категории: Спорт

До Міжнародного дня шахів

20 липня 2020 року Глухів у 9-й раз відзначив Міжнародний день шахів. Сьогодні шахи не тільки спорт, але й мистецтво, наука, активний і культурний відпочинок. Початки розвитку шахів у Глухові виходять із 50-х років минулого століття, коли у міському Будинку піонерів збирались грати і діти і дорослі. Серед тих організаторів і «глухівських маестро» слід згадати Миколу Івановича Євтєєва, Миколу Петровича Гладіліна, Олександра Шарфа, Олександра Ананійовича Алдошина, братів Подобєдових - Віктора Дмитровича та Леоніда Дмитровича, Євгена Тихоновича Лазарєва і т. д.

У 60-і роки квітнув талант Анатолія Васильовича Ситника залишив короткий, але глибокий слід в історії глухівських шахів. У 80-і роки шахову естафету ведучих прийняв талановитий шаховий педагог Михайло Йосипович Сегалов. Багаторазовий чемпіон міста, кандидат у майстри спорту, він виховав цілу плеяду кваліфікованих шахістів, які й зараз грають і показують високі результати. У 90-і та 00-і роки шахи у Глухові розвивались через дитячі осередки ДЮСШа, Будинок творчості дітей і юнацтва, школу мистецтв. У ці роки та наступні, Глухів став ведучим шаховим центром у Сумській області, тому що левову частку призових місць на чемпіонатах області кожного року завойовували діти Глухова. Про досягнення юних шахістів детально йдеться у 2018 році виданій книзі «З історії глухівських шахів». Серед здобутків дорослих шахістів слід відзначити вперше здобуття звання чемпіона області у 2013 році КМСом Максимом Никоненком. А затим закріпив цей здобуток КМС Андрій Карнаш у 2016 та 2018 роках. Останні 18 років, взагалі відзначились значним піднесенням глухівських шахів. Так у Глухові є тепер єдиний в області майстер спорту з шахів Олександр Малютін. Він студент 5-го курсу Київського транспортного університету. Працював з ним тренер ДЮСШ Олександр Кельбас. Подружжя Кельбас- Олександр і Тетяна -тренери з шахів ДЮСШ, а також Світлана Кельбас продовжують фахово і успішно виховувати кваліфікованих юних шахістів. Протягом цього року найбільшого успіху добився учень 9-го класу ЗОШ №6 –Ігор Сенченко.
 
Він виборов звання чемпіона Глухова серед дорослих, майже досягши звання КМСа. Це видатне досягнення, адже серед учасників чемпіонату було до десятка КМСів. Багаторазова чемпіонка області серед школярів (у далекому минулому) КМС- Тетяна Кельбас блискуче виборола перше місце в області серед жінок. Вельми успішними виступами за останній рік слід відзначити юних шахісток-Насті Чучваги- учениці ЗОШ №1, яка виконала 1-й розряд, Тетяни Ащаулової- студентки СУМДУ, Андрія Панченко (ЗОШ№3), Насті Кельбас (медучилище), Олексія Шумицького - (ЗОШ №2). А серед самих елітних шахістів високий український і міжнародний рейтинг тримають студенти Київських ВУЗів-майстер спорту Олександр Малютін та КМСи- Ярослав Кельбас та Андрій Карнаш. При міському терцентрі, уже багато років працює шаховий клуб «Ветеран», який налічує 16 шахістів - людей похилого віку.
 
Найбільшою активністю та результативністю відзначаються – КМС Михайло Сегалов, Володимир Кузнєцов, Вадим Шелудько. Успіхам глухівських шахістів сприяли кропітка робота і допомога начальника відділу у справах молоді та спорту Глухівської міської ради М.Г. Плотницького. На велику жаль залишається проблема міського шахового клубу і надалі. Дякуємо за всіляку допомогу С.І.Ніколаєнко та О.М. Ребченка за систематичне надання приміщень для загальних міських змагань. Віддаємо належне нашим щирим спонсорам з подякою, а саме: Геннадію Матушкіну, Володимиру Романенко, Сергію Буйкову, Миколі Деркачу, Миколі Лежавському, Ігорю Грекову, Галині Суровцевій, Олені Максименко, Сергію Бушнєву. Щиро вітаємо шахістів, шанувальників та уболівальників зі святом - Міжнародним днем шахів! ... Бажаємо міцного здоров'я, наснаги та значних успіхів у шахових заходах!
 
Голова Глухівської міської шахової федерації Андрій Мартиненко та почесний голова міської шахової федерації Андрій Стегно.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости