Новость из категории: Інформація

Вручено 4 ключі від омріяних квартир: результат роботи соціального сектору Шалигинської ОТГ

«Главней всего погода в доме…» - ці слова з однойменної пісні радянського поета Михайла Танича викарбувані в пам’яті не одного покоління українців, та не втрачають своєї актуальності вже чверть століття. Але в сьогоденних реаліях можна дещо посперечатися з автором, висунувши наступне твердження: «Головніше за все - не погода в домі, а власне - наявність дому».

Про свій дах над головою мріє чи не кожна молода людина, вступаючи в доросле життя. Проте є діти, для котрих отримання свого особистого куточка на перших кроках самостійності - не лише бажання, а - питання гострої необхідності.

3 роки тому (починаючи з 2017-го), вперше за майже тридцятилітню історію самостійності України, держава цілеспрямовано почала роботу над наданням субвенції з власної скарбниці місцевим бюджетам на забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Хто має право скористатися цією державною субвенцією?

Правом отримання державної субвенції на придбання житла може скориставшись кожен з вище зазначеним соціальним статусом (у віці від 16-ти до 23-х років), після надання до органів місцевого самоврядування необхідного пакету документів через опікуна (до досягнення повноліття) або самостійно (по досягненню повноліття) - тим самим ставши в чергу на соціальний квартирний облік. Швидкість руху цієї черги вимірюється не кілометрами за годину, а - кількістю щасливих власників на рік. Її можна вирахувати нехитрим способом - поділивши загальний розмір щорічної субвенції (сума не є константою та щорічно змінюється) на середню суму освоєння (на сьогодні це близько 380 тис. грн).

Як перевірити, що надані кошти реалізовано за призначенням?

Кожній особі, котра дочекалася своєї черги в соціальному квартирному обліку, відкривають банківський рахунок, на котрий від державних органів зараховується грошова компенсація на придбання житла. Ця сума може зберігатися на рахунку протягом 12-ти місяців до моменту реалізації, і має бути використана виключно за призначенням. Міграція коштів не має нічого спільного з розрахунком готівкою, і відбувається виключно за згоди управління захисту населення шляхом переведенням коштів з особистого рахунку власника державної субвенції на рахунок сторони, з якою укладено договір купівлі-продажу. У разі, якщо ці кошти не було використано протягом року за призначенням, власник втрачає своє право на реалізацію наданої йому грошової компенсації. Ще одним важливим фактором є те, що протягом 10 років по купівлі особа не має права продажу соціального житла.

Як відбувається пошук соціального житла?

Система пошуку постійно удосконалюється, і тепер у дітей-сиріт та дітей, що були позбавлені батьківської опіки є можливість придбати соціальне житло в будь-якій точці України (тим самим перестаючи бути прив’язаним до певного регіону). Головна умова, аби житло відповідало всім наступним нормам: 31 кв. метр від загальної площі помешкання, яке є придатним для проживання та загальна вартість якого не перевищує передбачену урядом субвенцію. За пошук відповідає особа, яка отримала субвенцію, а за дотримання норм - спеціальна місцева комісія.

2020-й рік став дуже продуктивним для соціальної галузі Шалигинської ОТГ, оскільки завдяки плідній роботі спеціалістів громади своїм правом на придбання соціального житла змогли скористатися вже 4 особи, серед яких: Руслан Корх, а також сім’я Чумакових - Анастасія, Микола і Надія.

Як зазначає Сорока В.М. (завідувач сектору у справах дітей та соціального захисту населення Шалигинської громади), першочерговим завданням команди було якнайшвидше налагодити зв’язок з тими дітьми, котрих визначила черга цього року, аби кожен скористався своїм правом на купівлю житла за рахунок державної субвенції. Було досить складно віднайти канали зв’язку з дітками. «Соціальні детективи» Шалигинської громади використали всі можливі інструменти пошуку, починаючи від контактних даних та можливих знайомих, та закінчуючи аккаунтами в соціальних мережах - аби якнайшвидше проінформувати молодих людей про їхні можливості. А далі, власне, і було розпочато сам процес пошуку житлових приміщень, які відповідають всім нормам та стандартам цієї соціальної програми.

У Сумській області діапазон цін на нерухомість дуже широкий. Варто зазначити, що саме наша область входить в топ-5 областей у всеукраїнському рейтингу доступності житла від DOM.RIA, поступаючись лише Хмельницькій, Вінницькій та Чернігівській. Так, однокімнатну квартиру в місті районного значення можна придбати, відштовхуючись від цінника 170 тис.грн. Якщо говорити про міста обласного значення (у нашому випадку - місто Суми), то стартова ціна сягає 380 тис.грн.

Середня вартість однокімнатної квартири в місті Глухів становить 330 тис.грн, що цілком задовольняє розмір державної субвенції. Таким чином, цією осені три квартири було придбано саме в м. Глухів, а одну планується придбати в м. Конотоп. Загальний бюджет державної субвенції для Шалигинської ОТГ на придбання соціального житла цього року склав понад півтора мільйони гривень.

На сьогоднішній день в черзі соціального квартирного обліку по Шалигинській громаді налічується ще 7 діток з відповідним соціальним статусом (віком від 16-ти до 23-х років). Також йде активна робота зі створення локальної програми по забезпеченню житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком саме від 23-х до 35 років (той виковий сегмент, який державна програма не охоплює). Її суть полягає в тому, аби допомогти людям з даним соціальним статусом в придбанні житла на території громади за кошти бюджету Шалигинської селищної ради. Сума освоєння дещо різниться від розміру державної субвенції, і складає близько 100 тис.грн (її більш ніж достатньо для купівлі середньостатистичного будинку на території будь-якого населеного пункту ОТГ). Робота над запуском цієї програми від Шалигинської громади є не аби як на часі, оскільки вже нараховано 6 чоловік відповідного статусу, для яких питання придбання власного соціального житла в рамках дії громадської програми - дуже актуальне.

Великої прогалиною в державній програмі по забезпечення соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є те, що діє вона всього три роки. Наразі залишається лише уявляти, скільки молодих людей могло б отримати свій власний дах над головою за всі 29 років незалежності України. Та, ніж піддаватися синдрому втрачених можливостей, краще думати про те, скільки всього ще чекає попереду: вручення ключів та новосільні вхідчини щасливих власників, у яких вогник радості в очах часом красномовніше за тисячі слів вдячності.

Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Шалигинської ОТГ, Аліна Біх



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости