Новость из категории: Новини

Громадський бюджет 2021: у Шалигинській громаді визначено 9 проєктів-переможців

Вже четвертий рік поспіль завдяки небайдужості й ідейності жителів Шалигинської громади стрімко набувають фізичної оболонки проєкти розвитку під прапором бюджету місцевих ініціатив. Аби внести ясність у фінансову сторону питання, слід наголосити, що втілення ідей у життя відбувається за рахунок окремо визначеної частини коштів громадського бюджету Шалигинської селищної ради, котру мешканці сіл та селища мають змогу використати для реалізації власних суспільно корисних задумів. Проєкти-переможці визначаються шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів.

 на фото (ПОЛУШКІНА Надія Миколаївна - Начальник управління фінансів та економічного розвитку Шалигинської селищної ради)

Враховуючи дані умови, кожен житель громади має можливість подати проєкт, пов'язаний з благоустроєм територій свого населеного пункту, дитячого садка, школи чи бібліотеки, взяти участь у конкурсі, здобути перемогу та спостерігати за тим, як його дітище з декількох грамотно оформлених сторінок формату А4 набуває матеріальної форми. Так, за допомогою такої ініціативи, на території населених пунктів громади за всі ці роки було встановлено сучасні дитячі майданчики, лавочки, місця для відпочинку, а також придбано спортивне устаткування та інше. Минулий рік став багатим на розмаїття проєктів-учасників, оскільки було подано 15 унікальних заявок на участь у конкурсі. Бюджетом Шалигинської селищної територіальної громади на реалізацію передбачено 400 тис.грн., де кожна заявка не мала перевищувати суму в 50 тис.грн. 25-го листопада 2020-го року було завершено голосування, де кожен житель громади мав право віддати свій голос на підтримку 5-ти різних проєктів. Загальна кількість голосів склала 514.   
 
Таким чином, шляхом електронного голосування на офіційному сайті Шалигинської громади в рамках бюджету було визначено 9 переможців, серед яких 4 - в с. Соснівка, 2 - в смт Шалигине, 2 - в с. Сваркове, 1 - в с. Черневе. Щодо останнього населеного пункту, то для його жителів це абсолютно новий досвід, оскільки приєднання до Шалигинської ТГ відбулось лише у 2020-му році, і багато позитивних змін (в тому числі і покращення благоустрою села за рахунок громадського бюджету) у жителів с. Черневе ще попереду. Проєкти в с. Соснівка спрямовані на оздоблення зовнішнього вигляду будинку культури в центрі села, внутрішній вигляд будівлі якого на сьогодні є дійсно візитівкою галузі культури в Шалигинській громаді. Тож, графіті «На хвилі сучасної творчості» на будівлі СБК стало рекордсменом серед проєктів-учасників, отримавши 74 голоси. Фото-зона «Місце для поцілунків» біля будинку культури складається з двох частин: створення тематичної скульптури та укладання тротуарної плитки довкола фотозони, за які проголосували у кількості 65 і 55 голосів відповідно.

Ще один проєкт, допущений до реалізації, це - контактна скульптура «Я люблю Соснівку» (38 голосів). Всього на благоустрій села планується виділити майже 170 тис. грн. У смт Шалигине цьогоріч планується реалізувати проєкти з удосконалення технічної сторони закладів культури і освіти, а саме: придбання медіапроектора та ноутбука для організації тематичних заходів у Шалигинському будинку культури - проєкт під назвою «Будинок культури у сучасному житті», який набрав 32 голоси. Другий проєкт «Мультимедіа для сучасного дошкільного закладу» набрав 55 голосів, і спрямований на задоволення сучасних освітніх вимог, включаючи в себе мультимедійну дошку, медіапроектор та ноутбук. Загальна сума, котру планується витратити на запровадження проєктів в селищі Шалигине, становить майже 83 тис. грн. У с. Сваркове проєкти спрямовані на благоустрій центру села, серед яких «Панський сад», отримавши 37 голосів, передбачає роботу по відновленню території парку, який є не тільки окрасою населеного пункту, але й несе в собі історичну цінність для його жителів. Ще одна ідея, яка втілиться в життя завдяки бюджету місцевих ініціатив у цьому році - це контактна скульптура «Я люблю Сваркове», котра отримала у свою підтримку 40 голосів.
 
Планується використати 99 тис. грн. на реалізацію цих задумів. Черневе починає своє знайомство з даною можливістю по благоустрою свого населеного пункту зі встановлення дитячого майданчика, отримавши 31 голос. Бюджет на реалізації передбачає 48 тис. грн. Рівень благоустрою визначається взаємодією місцевої влади та громадськості. Це - показник симбіозу двох окремих організмів для вирішення проблем своїх населених пунктів та розвитку перспектив для своїх жителів. Чимало ініціатив від жителів громади вже знайшли своє відображення у населених пунктах ТГ завдяки запровадженню Громадського бюджету. І можливо, проєкти недосконалі, на чиюсь думку неактуальні в цей непростий час, їх можна критикувати і не сприймати, але Громадський бюджет дає можливість кожному жителю громади проявити ініціативу і втілити свою мрію в життя. Адже неможливо створити щось цікаве, коли не зацікавлений сам.
 
Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Аліна Біх


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости