Новость из категории: Статті

Сортуватимемо сміття – Глухів стане чистішим

Глухів, можна сказати, впритул підійшов до запровадження роздільного сортування сміття.

Його ідея, власно, вже працює - у школах, де декілька років тому встановили окремі контейнери для паперового, скляного і металевого непотрібу. Може це поки не приносить великих дивідендів, але, що не менш важливо, діти привчаються до усвідомлення необхідності сортувати тверді побутові відходи.

Відомий глухівський краєзнавець Олександр МІРОШНИЧЕНКО прийшов до популяризації «роздільно - сміттєвої» ідеї, аби назбирати кошти для відновлення історичної архітектурної споруди старої пошти - т. зв. будинку Міклашевського. Нещодавно він провів опитування на предмет відношення мешканців Глухова до сортування ТПВ. Ось як він це коментує:

 

  • Чому не сортується сміття? 66,7 % опитуваних глухівчан вважають, що відсутність контейнерів для роздільного збирання сміття є головною причиною, 81,5 % готові розпочати сортувати сміття, якщо з'явиться налагоджена система роздільного збору побудових відходів. Наші люди готові боротися за чистоту міста, але для цього потрібна мережа контейнерів для роздільного збору сміття та ефективна система їх роботи. Тільки так зменшимо тиск на міський полігон твердих побутових відходів, покращимо стан навколишнього середовища та привчимо дітей раціонально використовувати природні ресурси.

У проблеми, звичайно, є й суто бізнесовий аспект. У Глухові вистачає підприємців, які заробляють на утилізації твердих побутових відходів. Дехто з них вже зараз можуть надати необхідну підтримку, аби більше заробити в подальшому. Так, Віктор КРИМОВ, який спеціалізується на твердих побутових відходах, готовий встановити за власний рахунок окремі контейнери для пластикових пляшок, бляшанок та скла на майданчиках для ТПВ у місті. Він повідомив таке:

- Для початку можна втановити 5-6 контейнерів в місцях збору ТПВ. Ціна одного коливається в межах 3 - 5 тис.грн. Звісно, дбатимемо за територію біля контейнерів. Вже написали звернення до міського голови, і в разі отримання дозволу готові встановлювати. Нас цікавлять ПЕТ-пляшки,полімерні ємності від побутової хімії, бляшанки, скло. Все це забиратимемо на власний пункт прийомки вторсировини. Гадаю це краще ніж захороненння на сміттєвому полігоні.

Є у нас і громадські діячі, котрі, добре усвідомлюючи суспільну значимість роздільного збору відходів, вже мають конкретні запровадження. Так, голова фракції партії «Сила і честь» у Глухівській міській раді, підприємець Олександр БУЙКОВ з початку 2018 року збирає на збереження відпрацьовані батарейки. Коли писалися ці рядки, надійшло повідомлення про новий рекорд - за квартал. Біля торговельних закладів його сімейного бізнесу теж встановлено контейнери для роздільного сортування. Олександр такої думки:

- Вважаю, робиться, дійсно важливий крок. Встановлення контейнерів для окремих різновидів ТПВ по всьому місту – це живе конкретне наповнення ідеї у загальноміському масштабі. Гадаю, така ініціатива гідна підтримки з боку влади. У зверненні до міського голови пропоную надати згоду на встановлення контейнерів для збору пластика, бляшанок і скла.

Тож стає зрозумілим, що створення системи сортування сміття можливе за умови співпраці влади, підприємців і громадського активу. Воно, по суті, розпочалося.

Поки ж встановлять окремі контейнери, місто має дати раду непрофільним відходам, які комунальники вивозити не зобов’язані – наприклад будівельне сміття. Днями керівник Житлового комунального центру Владислав ПАВЛИК звернувся до міського голови з проханням провести роз’яснювальну роботу зі старшими багатоквартирних будинків, головами ОСББ щодо, цитуємо: «… відповідального ставлення до вивезення відходів у індивідуальному порядку – коштами його власників». Він стверджує, зокрема, що:

  • Це головним чином сміття після ремонтів у приватних помешканнях – так зване безгосподарне сміття. Його збирання та вивезення лягає тягарем на наш не надто багатий бюджет. Глухів замість ремонту дитсадків та вулиць витрачає кошти на чийсь непотріб. Це немов сусід вивалив вам під двері вночі купу гною – і що хочеш з ним роби. Якийсь , вибачте на слові, нахаба наносить велику шкоду і своїм сусідам, і місту.

Як з цим боротися? Вважаю що насамперед треба поважати своїх сусідів, вулицю, район, місто, в якому мешкаєш. Існує маса приватних і бюджетних первізників сміття, і треба давати інформацію про них. Вважаю це справою вуличкомів, старших будинків. Інший важливий момент – своєчасна фіксація викидання «лівого» сміття, з оперативним сповіщенням органів влади. Для цього треба налагоджувати і систему відеоспостереження за контейнерними майданчиками.

А за великим рахунком – відповідальне відношення до сміття слід починати з себе. Треба усвідомлювати, що коли смітитимеш – за тобою це обов’язково почнуть робити й інші.

Наразі відомо про домовленість ЖКЦ з ТОВ «Велетень» про надання останнім механічного навантажувача для очищення територій, прилеглих до майданчиків для ТПВ від непрофільного сміття.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости