Новина з категорії: Статті

Як правильно вийняти кліща, лікування хвороби Лайма

Хвороба Лайма викликається бактерією Borrelia burgdorferi, рідко - Borrelia mayonii. Збудник передається людині через укус заражених чорноногих кліщів (Ixodes scapularis). Типові симптоми включають лихоманку, головний біль, втому та характерний шкірний висип у вигляді мігруючої еритеми. Якщо не лікувати інфекцію, вона може поширитися на суглоби, серце та нервову систему.

Хвороба Лайма діагностується за клінічними проявами, висипом у вигляді мігруючої еритеми та даними анамнезу - контакт з інфікованими кліщами. Лабораторне тестування корисне при правильному проведенні. Більшість випадків хвороби Лайма можна успішно вилікувати за допомогою прийому антибіотиків впродовж декількох тижнів. Профілактика хвороби Лайма включає використання засобів від комах, негайне видалення кліщів, застосування пестицидів та зменшення середовища проживання кліщів. Кліщі, які є переносниками хвороби Лайма, іноді можуть передавати і інші трансмісивні захворювання.

Симптоми та клінічні прояви

Нелікована хвороба Лайма може викликати широкий спектр симптомів, залежно від стадії зараження. До основних симптомів належать температура, висип, параліч обличчя та артрит.

Ранні ознаки та симптоми (3-30 днів після укусу кліща).

Лихоманка, озноб, головний біль, втома, болі в м’язах і суглобах, а також набряклі лімфатичні вузли можуть виникати за відсутності висипу.

Лікування

Люди, які отримували відповідні антибіотики на ранніх стадіях хвороби Лайма, як правило, швидко і повністю одужують. Рання діагностика та належна антибіотикотерапія допомагають запобігти пізній хворобі Лайма. Проконсультуйтеся з інфекціоністом щодо окремих рішень по лікуванню пацієнта.

Видалення кліща

Якщо ви виявили кліща, прикріпленого до шкіри, не потрібно панікувати - головне якнайшвидше його видалити. На ринку є декілька пристроїв для видалення кліщів, але звичайний набір пінцетів із загостреними кінцями працює дуже добре.

Як видалити кліща

  1. Пінцетом із загостреними наконечниками візьміть кліща якомога ближче до поверхні шкіри.
  2. Потягніть вгору з рівномірною силою. Не крутіть і не смикайте кліща, це може призвести до того, що частини ротового апарату відламаються і залишаться в шкірі. Якщо це сталося, видаліть частини ротового апарату за допомогою пінцета. Якщо вам не вдається легко видалити залишки чистим пінцетом, залиште їх і дайте шкірі зажити.
  3. Видаливши кліща, ретельно обробіть ділянку укусу та руки спиртом або водою з милом.

Якщо протягом декількох тижнів після видалення кліща у вас з’являється висип або підвищується температура, зверніться до лікаря. Обов'язково повідомте лікаря про недавній укус кліща, коли і де він стався.

Лікар-педіатр Інга ВЕРТЮКОВА



Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини