Новость из категории: Статті

Кліща боятися – з дому не виходити?

Навесні і влітку є ризик стати жертвою маленької комахи під назвою кліщ, яка здатна принести великої біди. Ми поспілкувалися з завідуючою глухівської санстанції Мариною Матвієнко стосовно того, як жити, щоб собі проблем не наробити? Співрозмовниця прокоментувала, що в Сумській області вже реєструються випадки безпечного захворювання, що переносять кліщі. В Глухові поки що все спокійно, але розслаблятися не варто. Збудник хвороби Лайма може підстерігати в будь якому місці, тож виходячи на прогулянку до парку чи лісу, необхідно пам'ятати про рекомендації з вдягання: обов'язково – довгий рукав та довгі штани! Зі слів Марини Леонідівни, ендемічна зона на Глухівщині – села Сваркове та Білокопитове, саме там кліщі виділяють збудник Лайми.

Оскільки поблизу вказаних сіл знаходиться дитячий оздоровчий табір, то спеціалісти санстанції їздять до лісу і ловлять там кліщів, відправляють їх на аналіз до спеціальної сумської лабораторії, і обов'язково обробляють територію. Що ж стосується безпосередньо Глухова, то в місті небезпечних комах не виявлено, а ось в урочищі Борок – вони є. Співрозмовниця попереджає читачів, що з року в рік кількість випадків зараження хворобою Лайма збільшується. Офіційна статистика твердить, що в минулому році зареєстровано по Глухівщині 1 випадок, а в позаминулому – 9. Та М. Матвієнко вважає, що їх було набагато більше, просто люди не зверталися до лікарні. Витягли комаху, дочекалися поки червона пляма зникне, і все. І це – велика помилка. Адже укус безслідно не проходить. Інфекція зачаїться в організмі та випливе років через 20, коли людина вже й забула про того кліща, і ніяк не пов'яже появу важкої хвороби з тим злощасним укусом. Щоб не наражати себе на небезпеку, необхідно пройти курс лікування антибіотиками! Лише в такому разі ви будете здоровими. «Головне – не дати себе вкусити, - радить співрозмовниця. – Тоді й проблем не буде. Тож завжди майте при собі аерозоль ОФФ в зеленому флаконі та одяг, що закриває тіло». І все ж таки ми пропонуємо нагим читачам інформацію, яка стане їм у пригоді напередодні періоду масових відпочинків на природі. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі та млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.
 
Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло із землі, кущів та високої трави. Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон'юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні. Випадки захворювання на марсельську гарячку в Україні реєструються в основному на території АР Крим. Щорічно з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис людей.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости