Новость из категории: Новини / Новини з відео

Рік 2021 – один з найуспішніших для Глухівського держлісгоспу + відео

Цієї неділі у працівників лісової галузі – професійне свято. З цієї нагоди наш кореспондент побував у Державному підприємстві "Глухівське лісове господарство».

Рік 2021 – один з найуспішніших для Глухівського держлісгоспу + відео

Його керівник Василь Федорович КАЦАЛАП каже, що цей рік –чи не найуспішніший для підприємства. Різке зростання попиту та ціни на деревину дозволили Держлісгоспу інвестувати в основні засоби - техніку та спецобладнання – безпрецедентні 8 мільйонів гривень, а також здійснити низку поточних ремонтів, активізувати вирощування молодих насаджень. Так, цього року висаджено 107 гектарів нового лісу, головним чином сосни та дубу.

 

Зростання доходів потягнуло збільшення зарплатні персоналу (та зараз суттєво вища за середню в Україні) , й, відповідно, відрахування до бюджетів всіх рівнів. Зазначимо, що Держлісгосп на сьогодні – один з найбільших роботодавців на Глухівщині: у його постійному штаті близько 200 працівників, і стільки ж задіяно на партнерських засадах. Ось ще одна цікава інформація: на податки цього року пішло 42% вартості реалізованої продукції - не багато-не мало, 31 мільйон гривень.

Рік 2021 – один з найуспішніших для Глухівського держлісгоспу + відео

За вісім поточних місяців ми вже реалізували такий обсяг, як за минулий, кризовий, рік. За рахунок цього створено фінансовий непоганий резерв, який дозволить і надалі вкладати у виробництво та вирощування лісу, і убезпечитись від можливих економічних та кліматичних ризиків. Ну, і, зважаючи на нашу специфіку – те що головним нашим завданням все-ж є збереження і збільшення зеленого багатства краю, скажу що за десять років на Глухівщині додалося тисяча гектарів лісу.
- зазначає Василь Федорович.

Ринкова кон’юнктура, звичайно, є запорукою успішного ведення бізнесу, але не варто забувати, що у кінцевому підсумку все залежить від сумлінної якісної роботи. Серед працівників, що відзначилися цього року вагомими трудовими здобутками, називалися, зокрема, лісничий Анатолій Іванович ХОВРЕНКО, помічник лісничого Олександр Володимирович РОЙ, начальник цеха переробки деревини Володимир Миколайович АРТЮШЕНКО, майстер цеху Микола Максимович РИБАЛКО .

________________________________________________________________

Рік 2021 – один з найуспішніших для Глухівського держлісгоспу + відео

Для інформації

 

На сьогодні лісова продукція реалізується через електронні торги. Такий вид продажу є ефективним , оскільки дає змогу покращити фінансовий стан і, відповідно, забезпечити високу зарплатню.За останнє півріччя експорт сягнув 11 млн грн. Усього від реалізації деревини й виробів із неї за 8 місяців отримано 71, 4 млн грн - майже на 25,5 млн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Вже виконано планове завдання по рубках, пов’язаних із веденням лісового господарства. За інформацією головного лісничого Бориса КРИВОШЕЄВА, в процесі лісопромисловій діяльності заготовлено 25787 м3 деревини при плані 25700 «кубів». У власному цеху перероблено 1107 м3.

_____________________________________________________________

Умови в яких працює глухівський держлісгосп, навряд чи можна вважати стабільними. Тут, звісно, слід відзначити низку факторів, пов’язаних з реформуванням самої галузі. Знову ходять розмови про можливість віддавати ліси у концесію приватним структурам. Достеменно невідомо й, чи не перетворятьу процесі адмінреформи лісові підприємства на кшталт глухівського у пересічні структурні підрозділи об’єднань, керованих з нових райцентрів.

Як не прикро констатувати, тут глухівському підприємству годі що змінити. А ось подолати ускладнення, пов’язані зі змінами клімату, йому цілком до снаги. За словами інженера з охорони та захисту лісу Максима ХОВРЕНКА, недуги та шкідники лісу – такі, наприклад як короїд, ясенева златка тощо - суттєво активізувалися, але у держлісгоспі, звісно, на це реагують: пильніше слідкують за якістю насаджень і насіннєвого матеріалу, проводять рубки догляду, дбають про птахів – санітарів лісу. Так, цього року розвісили півтисячі шпаківень на 125 гектарах най вразливіших ділянок. Ще одна примха матінки природи – часті посухи, як відомо, провокують пожежі. У багатьох і досі перед очима моторошні картини, що транслювалися цього літа з Греції, Туреччини, Канади, Якутії, Іспанії… На Глухівщині роблять все, щоб така біда обійшла стороною тутешні бори та гаї: обладнали 105 км нових мінералізованих смуг,і доглянули, підновили ще 292 кілометри; задля оперативного виявлення осередків займань налагодили телевізійну систему відеоспостереження та патрулювання. Ситуацію відслідковують і з вежі, і дрону. Тож в державних лісових угіддях за останні 5 років і не сталося жодної лісової пожежі.

____________________________________________________________

Для інформації

Глухівський лісгосп бере активну участь у різних акціях і заходах, спрямованих на збільшення площ лісових масивів і заліснення ділянок, непридатних для сільського господарства (щорічно більше 110 га) та ділянок, що вийшли з рубок. Так, наприклад, під час акції «Створюємо ліси разом» на площі 5 га висаджено 37 500 сіянців сосни та дуба, працівники Баницького лісництва заліснили 5 га угідь сосною та гектар – дубом. Із загальної площі 10,6 га вже засаджено 6 га. Також активну участь в акції брало Слоутське лісництво - там на площі 3 га посадили 20 000 саджанців сосни звичайної. Загалом за останні 8 місяців проведено роботи зі створення лісових культур на площі 107 га, догляди на 740 га, поновлено – 63 га. Для відновлення лісу господарство вже заготовило50 кг. насіння понад лісових порід.

_______________________________________________________________

Цього року проводилися й рубки з догляду : для освітлення - на площі 73 га, прочистки – 87 га, прорідження – 56 га, прохідна рубка – 76 га, вибіркові санітарні рубки – 355 га.

Важливою складової роботи з примноження нашого зеленого багатства, забезпечення зв’язку поколінь «людей лісу» вважають у держлісгоспі Слоутське шкільне лісництво. Його – перше в усьому велетенському СРСР - організувала 1965 року Любов ЛАГОДІНА. Потім багато її вихованців обрали фах, пов’язаний з лісовим господарством. І зараз шкільне лісництво висаджує нові гаї, прибирає узлісся, заготовляє насіння дерев, охороняє й обліковує мурашники, веде різноманітні природничі спостереження. Ну і варто згадати плідну співпрацю з освітянами: екскурсії та заняття на виробництві.

Ось так живе та успішно наш, глухівський Держлісгосп.

За матеріалами ДП «Глухівське лісове господарство»

фото Віктора Левченка


 




Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости