Новость из категории: Статті

Спогади Анатолія Бойка

У своїй коротенькій статті я хочу сповістити мої юнацькі спогади про життя уславленої людини після закінчення Великої Вітчизняної війни. У 1953 році наша сім’я переїхала з Глухова у с. Будівельне, де мої батьки влаштувались на роботу і отримали квартиру.

В селищі вже жила сім’я Жужоми: Микола Іванович працював начальником відділу кадрів вапнякового заводу, а його дружина Марія Григорівна – бібліотекарем. Діти Людмила, Галина, В̓ячеслав навчались у школі. Микола Іванович запам’ятався, як дуже скромна, чемна, врівноважена людина. Десь з 1965 року наші сім’ї переїхали у Глухів. На 30-чя з дня Великої Перемоги у 1975 році Миколу Івановича запросили в університет Т.Г. Шевченка (в університеті навчався його син на геологічному факультеті) на виховну годину, де Микола Іванович був почесним гостем. Перед студентами він представ при всіх нагородах, орденах, медалях, зірках Героя. Таким я його зустрів на центральному Київському автовокзалі (я навчався у с/х академії і їхав додому). Зайшовши у рідний автобус Київ-Глухів ми одразу привітались і з сусідом Миколи Івановича помінялись місцями. До Глухова ми їхали у гарному настрої.

 

А. М. Бойко, наш позаштатний кореспондент
Скупа інфомація з інтернету. Вікіпедія: Микола Іванович Жужома народився в м. Костянтинівка на Донбасі в робочій родині. Рано залишився без батьків, виховувався у дитячому будинку. 1939 року пішов до армії, закінчив Київське піхотне училище. Учасник Другої Світової війни з 1941 року. Брав участь у військовому параді на Червоній площі у Москві 7 листопада 1941 року. Воював на Південно-Західному та Другому Українському фронтах. Був 11 разів поранений та 7 разів контужений. Як командир вогневого взводу 14 листопада 1943 року брав участь у форсуванні Дніпра під Черкасами, в захопленні плацдарму і у відбитті танкової атаки противника. Його взвод підбив 2 танки, придушив вогонь 3 кулеметних точок. 21 листопада, керуючи взводом, перший зайняв околицю міста Черкаси в районі Дахнівки, де було знищено 3 танки, 4 машини, взвод німецьких солдатів. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року Жужома був удостоєний звання Героя Радянського Союзу, але посмертно, оскільки командування та товариші вважали його загиблим. Після виявлення його серед тих, хто вижив, йому було вручено орден Леніна і медаль «Золота зірка» (№ 2563).
 
Окрім того був нагороджений двома орденами Вітчизняної війни II ступеня, трьома орденами Червоної зірки, двома орденами Червоного прапора, медалями, вищою військовою нагородою США «Срібна зірка», нагородами Польщі та Югославії. Після війни жив та працював у Глухові Сумської області. 1970 року закінчив Роменський текстильний технікум, був начальником відділу кадрів Глухівського пенькозаводу. Неодноразово обирався членом міської та районної Ради народних депутатів. Почесний громадянин м. Глухів і м. Черкаси. Помер в Глухові 24 вересня 1981 року. Похований в Глухові на Вознесенському кладовищі. P.S. Мій син воював у АТО 1.5 роки, захищаючи рідне місто М.І.Жужоми Костянтинівку на Донбасі від російських загарбників.
 
Анатолій БОЙКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости