Новость из категории: Статті

Кран повернення забутих імен

Відродження духовності, історичної спадщини, повернення забутих імен – не лише високі слова. Вони мають і дуже конкретне наповнення. В цьому переконує, зокрема, приклад глухівських кладовищ, де почали відновлюватися (про що писала і місцева преса) сплюндровані більшовиками могили представників «ворожих» соціальних груп: поміщиків, підприємців, чиновників, військових, і взагалі – всіх, кому виявилося до снаги спорудити щось таке, що тішило око, над місцем останнього спочинку рідних. Сотні мармурових, гранітних, тесаних з дикого каменю монументів скидалися долі, розбивалися. Об’єктом особливої ненависті «пролетарствуючих» вандалів ставала релігійна символіка: скульптурні зображення хрестів, янголів, викарбувані цитати зі Святого Письма тощо.

Кран повернення забутих імен

То була одна з епох, зазначених у Біблії як час розкидання каміння. Менш ніж за століття її змінила інша – збирання. Ми збираємо, витягаючи з мороку небуття - коли по фрагментам, а коли й крихтам – історичний спадок своїх земляків. Це важка праця, інколи й у прямому розумінні. Розповідає глухівський підприємець Євген ТІЩЕНКО, дбанням якого нещодавно повернено до нормального стану поховальний монумент представника дворянського роду ГОЛУБОВИХ:

Кран повернення забутих імен

- На минулорічному фестивалі у Ворголі стрів свого доброго знайомого, краєзнавця Олександра МІРОШНИЧЕНКО. По ходу спілкування він озвучив проблему сплюндрованих поховань видатних глухівчан. Для приведення в пристойний вигляд занедбаних монументів їх треба бодай попіднімати , але робити це елементарно нічим. Звичайні лом та лебідка тут мало придатні – скинуті додолу раритети «тягнуть» ледь не на тону. Ідея, як то кажуть, запала мені в душу, але півроку навіть поміркувати над нею не міг, бо мав купу виробничих і бізнесових справ. Лише у січні взявся до справи. Спочатку ретельно обміряв пам’ятники і здійснив необхідні розрахунки: береш параметри, наприклад, поховальної плит ; яка вона завдовжки, завширшки, завтовшки, отримуєш обсяг, потім ще раз перемножуєш на щільність граніту, 2,7 – 3 тони метр кубічний, і маєш уявлення з чим доведеться працювати. Після низки обмірів з’ясував, що мені потрібен підйомний механізм не більше ніж на дві тонни. Най оптимальний варіант – так званий козловий кран, який дозволяє переміщувати вантаж як у вертикальній, так і горизонтальній площинах. В інтернеті його можна придбати за 7 – 9 тисяч гривень. Щоправда, якість там - класика китайського непотребу. Найбільш надійний - механізм з вуглецевої сталі радянського зразка, але його можна знайти хіба на пункті прийому брухту. Почав пошуки. Зрештою, на одному зі складів попався потрібний кран з вантажопідйомністю до трьох тонн. Годі казати в якому він був стані. Ми його декілька днів ремонтували: спочатку опустили на дві доби у відпрацьовану технічну олію, потім розігрівали, щоб витягнути зігнутий вал. Витягнули, вирівняли кувалдою, знову встановили. Дякувати Богові, всі шестерні були цілі, жодної не довелося замінювати. Далі постала проблема з ланцюгами. Замість потрібних трьох кран мав лише один. А треба сказати, ланцюги не прості, у Глухові таких не купиш. Тож довелося знову вдаватися до допомоги інтернету. Вирішивши і цю проблему, взялися за опори: купили дев’ять метрів двотаврової балки, зробили з неї чотири ніжки, й аби вони не розповзлися, обійшли по периметру перемичками. Зауважу: все це кріпиться болтами, щоб кран було зручно перевозити. Згодом ще й подовжили опори та висвердлили отвори для арматури. Її заганяємо в грунт, для надійного кріплення. І – ще додали дві додаткові «ноги». Першим здійняли пам'ятник Голубова, який сам важить без тринадцяти кіло шість центнерів, плюс кришка від могили на сімдесят кілограмів. На черзі поховання одного з Харитоненків, чий рід дав світові й Україні низку відомих бізнесменів, меценатів, громадських діячів.
 
Останнє – інша тема, яка згодом обов’язково знайде висвітлення на шпальтах нашого видання. А щодо цієї, зазначимо лише наприкінці, скільки зусиль прикладається для відновлення історичної справедливості.
 
Автор Фото: Євген Тіщенко
Вл.інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости