Новость из категории: Статті

На вістрі науки

Спостерігати за бездоганною грою футбольної команди, слухати прекрасну мелодію, милуватись мальовничою картиною, читати мудру книгу – це фактори, що поліпшують якість життя людини. Одну з таких чудових книг подарував читачам наш земляк – професор Київської НУ ім.. Тараса Шевченка Костянтин Тищенко. Його наукова книга – дослідження «Долітописна мовна історія українців» читається як захоплюючий пригодницький роман. Важливість цього видання в тому, що спираючись на численні ґрунтові дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених, Костянтин Миколайович розкриває у всій повноті витоки, ранню історію та місце української мови серед інших слов’янських мов світу, робить несподівані, а подекуди навіть і сенсаційні висновки …

Завдяки застосуванню методу топонімічного контексту вчений ніби повертає читачу загублені томи справжньої історії України. Більшості людей відомі імена М. Кибальчича, Ю. Кондратюка, С. Корольова, що внесли великий вклад в освоєння космосу. Наш видатний вчений-земляк К. М. Тищенко відомий своїми незаперечними досягненнями в галузі новітнього мовознавства. Його фундаментальну працю «Метатеорія мовознавства» вчені-колеги назвали «періодичним законом» для лінгвістики. Якось професора, котрий проводив екскурсію у Лінгвістичному музеї, запитали про те, скількома мовами він володіє. Костянтин Миколайович відповів цитатою з академіка Кримського: «Пам’ятаю щось там … шість, але не можу згадати, чи то вісімдесят шість, чи то дев’яносто шість …»
 
Благородна людина високого інтелекту, як би високо не піднімалась її доля, завжди шанує свою малу Батьківщину, землю батьків і дідів. Для нас важливо, що мовознавець світового рівня К. М. Тищенко у своєму дослідженні в черговий широко використав мовну основу Глухівщини: топоніми, лексику, назви об’єктів. Для виконання такого дослідження потрібні колосальні знання, якими володіють одиниці. Сучасній школі, котра використовує ще застарілі знання кабінетних вчених-чиновників, необхідні новітні знання з мови, історії, природничих наук. Саме таке дослідження професора К. М. Тищенка стане в нагоді вчителям, науковцям, студентам, всім хто цікавиться історичним минулим українців та української мови.
 
Микола Гурець та Віктор Заїка


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости